Det er nu to måneder siden, statsminister Mette Frederiksen i Spejlsalen lovede, at der skulle ”udvikles modeller for test af personale i daginstitutioner” for at skabe en tryg dagligdag for pædagoger, børn og forældre og for at undgå, at daginstitutioner må lukke ned på grund af smitteudbrud.
Men her to måneder efter må pædagogerne stadig se langt efter et systematisk testtilbud.
”Det er et mildt sagt et uskønt forløb og helt urimeligt overfor en medarbejdergruppe, der hver dag gør sit yderste for at passe godt på Danmarks børn i en svær tid,” siger BUPL-formand Elisa Rimpler og fortsætter:
“Siden smittetallene eksploderede tilbage i januar, har pædagogerne holdt skansen vel at mærke uden værnemidler, men med løftet om at der var systematiske tests på vej. Det løfte er blevet gentaget flere gange, men der er stadig ikke fundet en ordentlig løsning,” siger Elisa Rimpler.
I løbet af de seneste uger har der været voldsomme udbrud i blandt andet Faxe, Kolding, Aabenraa og Randers, hvor smitte i daginstitutioner har ført til, at mere end hver fjerde i de smittede kommuner er børn under 9 år.
I takt med at samfundet åbner mere, og smitten dermed må forventes at stige, risikerer vi flere alvorlige udbrud. Her er løbende, systematiske tests af personalet et vigtigt våben i kampen mod stigende smitte. Og hvor man på skolerne meget hurtigt har fået etableret et setup, der gør, at man kan lave løbende tests i arbejdstiden, må pædagoger i dagtilbud se langt efter tilsvarende løsninger.
”Min oplevelse er, at man har givet op på de løfter, man har givet. Nu bliver det op til den enkelte pædagog eller leder at finde en løsning. Formentlig i pædagogernes fritid. Det er urimeligt. Regeringen har et ønske om, at man lader sig teste to gange ugentligt – så må de også tage ansvar for, at det kan lade sig gøre og sammen med kommunerne lægge en klar plan,” siger Elisa Rimpler.
I BUPL har man i 2021 set en voldsom stigning i antallet af modtagne coronaarbejdsskader. I år har der været 328 anmeldte arbejdsskadesager med BUPL-medlemmer, mens der i 2020 var 21 sager.
”Det er endnu et argument for at sikre, at vi får et ordentligt testsystem op at køre. Helt konkret ønsker vi, at man tilbyder regelmæssige tests tæt på daginstitutionerne, at pædagoger får fasttrack, så de ikke skal stå i kø og vente lang tid på test og svar, og at tiden der går til test godtgøres, så tiden ikke går fra børnene”, slutter Elisa Rimpler.