Hjørring Gymnasium afholdt fredag den 28. juni dimission for alle studenter i skolens festsal. I år dimitterede 192 stx-elever og 42 hf-elever.
Der var store smil og højt humør blandt både dimittender og familiemedlemmer. Skolens dygtige musikelever og lærerbandet sørgede for flotte musikalske indslag, bl.a. ”Du danske sommer, jeg elsker dig”, ”Sidste time” og ”Jeg vil la’ lyset brænde”. Derudover sang lærere og elever gymnasiets helt egen dimissionssang ”Hvirvlende liv” for studenterne og deres familier.
Tålmodighed, tolerance og tillid
Traditionen tro holdt rektor Elsebeth Gabel Austin tale til studenterne. En af de vigtige pointer i talen var, at dimittenderne nu med deres viden og mod på verden ikke skal lade andre begrænse deres frihed.
Rektor sagde blandt andet:
“Hvad er så frihed – lige i dette øjeblik for jer?
I mine klassesamtaler med jer for nogle uger siden var glæden over at nærme sig målet tydelig, og jeg var ikke i tvivl om, at frihedens guld vinkede forude. I er nemlig klar til at gå en ny frihed i møde: frihed fra de faste og kontrollerede rammer, som I har haft glæde af i alle jeres skoleår, men som I nu skal frigøre jer fra – og den frihed nyder I allerede: I fester og fejrer finalen og guldet i fællesskabet med hinanden, et fællesskab som i mange tilfælde allerede har slået rødder til livslange venskaber. Vi andre glæder os over jeres glæde og synes – ligesom ved fejringen af vores fodboldstjerner – at vi også får lidt af æren.
Nu er min viden om fodbold ikke på ekspertniveau, hvilket sikkert ikke overrasker jer. Jeg forstår vores gamle humorist, Storm P, som sagde: ”At sparke ud med benet og sige Hopla, opfattes ofte som et tegn på livsglæde” (citat slut) – og livsglæde er også et udtryk for frihed.
[…]
En af de mest dominerende kamppladser om magt og ære, guld og glimmer, er vores teknologiske paradis i cyberspace. Som samfund er vi langtfra isoleret og lukket som i De Blindes land, men stik modsat: vi er døgnåbne, tilgængelige 24/7. Vores opmærksomhed er blevet vores guld, og kampen om den har medieanalytikeren Camilla Mehlsen beskrevet i sin bog ”Opmærksomhedstyveriet”, som udkom tidligere i år.
Vores opmærksomhed er altså guld værd, når man er tech-gigant. Hvis ikke vi køber noget på nettet, er vi selv produktet. Menneskets helt basale behov for at høre til i et fællesskab er udtrykt i FOMO – forkortelsen for fear of missing out, altså frygten for at gå glip. ”Snip-Snap-snude, vær på eller du er ude”, skriver Camilla Mehlsen, og denne frygt for at være ude, påvirker vores adfærd, der er det mest eftertragtede produkt på nettet – og vi taber guldet!
Vi er bange for at blive udelukket fra dér, hvor det sker: fra vennernes fede fester, fra influencernes nyeste anbefalinger, fra gruppens streaks – og så videre. Vores eget helt normale, ikke perfekte liv kommer til kort i sammenligning med alle de andres perfekte liv, som postes på sociale medier.
I tyveriet af vores opmærksomhed udsættes vi således for svigt, snyd og svig – og det skal I bekæmpe med tålmodighed, tolerance og tillid til jer selv.
I er til gengæld nu kampklar og kan give tech-giganterne kamp til stregen – hvis I vil! Med jeres studentereksamen har I viden og mod på verden, og jeres kommende erfaringsår vil give jer endnu mere ballast. Med mere viden om verden bliver I stærke modstandere. Kampen om guldet er faktisk ikke svær at vinde, når bare I hver især holder fast i jer selv, står ved at være den, I er.
Gør jeres stemme gældende og stem med fødderne, hvis andre vil begrænse jeres frihed og sætte jer i bås. Men husk: vær tålmodige og tolerante over for dem, der ikke er som jer! Verdens mangfoldighed skal i spil for at bevare friheden – og lykkes det, kan vi med ære og anerkendelse vinde guldet, ikke bare hver især, men som team, for frihed under ansvar er også frihed for den anden.
Frihed er det bedste guld,
som sol bestråler over muld
lad den dit smykke være!
Ja, dersom du dig selv har kær,
da hold den mer end livet værd!
thi frihed følger ære.
Tillykke med jeres eksamen – og gå nu efter det ægte guld!”
Glade legatmodtagere
Sidste år blev et helt nyt legat uddelt ved dimissionen, og i år blev det så uddelt for anden gang. Det drejer sig om ”Rektor Elsebeth Gabel Austin og ægtefælle organist Michael Austins rejselegat for dygtige sprogelever”.
Ægteparret indstiftede legatet i anledning af med gymnasiets 150-års jubilæum i efteråret 2022. Rejselegatet skal nu uddeles hvert år, og i år blev det uddelt til Joanna Luna Clemmensen fra 3c og Anne-Christine A.B. Langgard fra 3.a, som begge har ydet en særlig indsats i skolens aktiviteter for at fremme moderne og klassiske fremmedsprog. En legatportion er 5000 kr.
Der blev desuden uddelt legater Retsassessor Atke og hustru Margit Bentsens fond, som går til støtte af fagligt dygtige elever. Legatet er en arv fra ægteparret, som var studenter fra Hjørring Gymnasium i 1948. Der blev uddelt tre legatportioner på 3500 kroner til: Amalie Firring Andersen fra 3.c, Silje Apollo Rasmussen fra 2.q og Karoline Thanh Christensen fra 3.k.
Efter dimissionen bød gymnasiet på kransekage og bobler. Fejringen fortsætter de næste dage med studenterkørsel og studentergilder.