– Der er ingen tvivl om, vi gerne ville have haft nogle flere kvinder med for på den måde at vise, at musik både er for mænd og for kvinder, siger Jesper Hegaard, der er formand for Skagen Festival, til TV2 Nord.
Festivalen havde i år arrangeret 60 koncerter. Kun seks af dem var med kvinder i front. Og at kun 10 procent af kunstnerne var kvinder, var langt fra bevidst, lyder det fra formanden.
– Vi vælger vores musik ud fra kvalifikationer, så vi får et varieret program med både dansk, udenlandsk, mænd, kvinder, unge og gamle. Det skal bare passe sammen i vores program, siger han.
Mette Nyeng var én af dem, der havde købt adgangsarmbånd. Hun kommer fra Vejle og skulle blive i Skagen alle fire dage. For hende havde kønsfordelingen blandt de optrædende ikke den store betydning.
– Det er kun musikken, der betyder noget for mig. Så er det egentlig underordnet, om det er en mand eller en kvinde, der optræder, siger hun til TV2 Nord.
Det samme gør sig gældende for Torben Bøhlig fra Greve Strand. Han var kommet for især at høre irsk musik.
– Det er hip som hap, vil jeg sige. En god irsk mandestemme går man sgu ikke af vejen for. Og heller ikke kvinderne, hvis de kan komme op i de høje toner, lyder det fra festivalgængeren.
Det er netop irsk musik, festivalen i mange år har prioriteret højt. Flere af kunstnerne er irere, og det kan have haft indflydelse på kønsbalancen, mener formanden.
– Det er bare oftest mænd, der spiller den her slags irsk musik, og så er det jo dem, vi har på programmet, forklarer Jesper Hegaard.
Men har I selv aktivt gjort noget for at få flere kvinder med i programmet?
– Vi har ikke gjort andet end at se, hvad der var på hylderne, og så henvendt os i forhold til, hvad der passede bedst til vores program, siger han.
Og selvom der i år kun var seks kvindelige musikere på plakaten, vil der formentlig blive flere til næste år.
– Når vi skal lægge program for næste år, kigger vi efter, at vi også gerne vil have kvinder med, slutter Jesper Hegaard.
Se hele indslaget her hos TV2 Nord.
Kilde: Kanal Frederikshavn.