For mange strandkrabber er et problem, når de spiser fiskenes unger og de andre bunddyrs mad.
Derfor kan man være med til at bringe havet i bedre balance ved at fange og spise strandkrabber i sommerferien, skriver Danmarks Naturfredningsforening.
Strandkrabber kan fanges med en simpel hjemmebygget krabbefanger fra en havnekaj, en badebro eller mole.
Den lokkes frem med et stykke pølse eller lignende, der er sat fast på en klemme i en snor og holdt nede af en lidt tungere ting, som en møtrik eller en sten med hul i.
I bør ikke spise krabber, der er fanget inde i en havn, hvor havbunden ofte er forurenet.
Hvis I er ved stranden, så kan krabberne fanges på helt lavt vand med dykkerbriller på. Så er det bare at stikke hovedet ned under vandet, holde vejret og søge mellem tang og sten.
Tag eventuelt en havehandske på, så krabben ikke napper for meget i dine fingre – og hold et godt øje med dykkende børn.
Det skal du bruge
- Spand
- Snor
- Sten med hul i
- Tøjklemme
- Fisk eller muslinger
- Fiskenet
- Havvand
Sådan gør du
- Find en badebro med tang eller sten under. Her er fangstchancerne bedst.
- Put lidt vand i spanden.
- Bind stenen fast i den ene ende af snoren.
- Over stenen binder I klemmen fast.
- Sæt et lille stykke fisk eller musling fast i klemmen.
- Sænk snoren ned til bunden.
- Når I mærker et ryk i snoren, er der bid. Tip: I kan evt. lægge jer på maven og holde øje med krabberne, så I kan se, når der er bid.
- Træk forsigtigt snoren op.
- Hav et fiskenet klar, så I er sikre på, at krabben ikke hopper af snoren.
- Læg krabben i spanden.
- Kom lidt fisk eller musling ned til krabben.
- Når I er færdige, kan I slippe krabberne ud igen, eller I kan lave en lækker krabbesuppe, se her hvordan.
Tip: I kan også nøjes med at lægge et stykke fisk eller musling i fiskenettet og vente på, at krabberne selv kravler ind i nettet.
Sådan laver du en krabbebisque
Jo flere krabber I fanger, jo mere eller kraftigere krabbebisque kan du lave.
Krabberne skal halveres med en køkkenkniv eller skjoldet knuses med en hammer, inden de kommer i gryden, så krabben dør med det samme, og sp kraften fra krabbekødet kan give smag til suppen.
Som andre skaldyr bliver strandkrabberne røde, når de tilberedes. Få hele opskriften på en krabbebisque eller suppe her.
Man kan spise kødet fra strandkrabberne, men det bliver noget værre pillearbejde, og oftest sir man krabbeskjolderne fra og spiser den lækre suppe.
Kilde: DN.DK.