Vrå Udstillingen er noget særligt. Nemlig en levedygtig sammenslutning, et kunstnerdrevet initiativ, der rækker hen over generationer og har til huse i Kunstbygningen i Vrå – Engelundsamlingen.
Gennem 82 år har gruppens kunstnere årligt præsenteret en stor udstilling med samtidskunst i Vrå i Nordjylland. Et højt kunstnerisk niveau har givet et trofast og bredt funderet publikum et indblik i samtidskunst og moderne arkitektur.
Sådan bliver det også i år!
Nye medlemmer er kommet til, gamle kæmper er faldet fra, gæster og skiftende temaer er med til at skabe fornyelse.
På årets udstilling er temaet Hav – vandet som (livets) ressource.
Det handler om bæredygtighed og fokus på natur og klima, om havet, der knytter os sammen, – horisonten som en forbindelse til verden. Stikker man tæerne i Vesterhavet er man forbundet med mennesker, der bader på den anden side af kloden. En flaskepost fra Buenos Aires kan blive fundet i Løkken.
Havet er også stedet hvor varer transporteres, apropos containertransport og Jammerbugts strande. Flygtningestrømme begiver sig ud på farefulde rejser over havet, fiskerbåde bringer fisk hjem, måger kredser over havet for at finde føde og nede under havoverfladen findes et myldrende liv af fisk og skaldyr, planter og pattedyr, hvis ellers vi formår at behandle det respektfuldt.
Med forskellige perspektiver og blikke forholder de deltagende medlemmer og gæster sig æstetisk og etisk til havet. Nysgerrigt, undrende, bekymrede og med ærefrygt betragter de havet og dets tilstand i dag, skildrer de grønblå bølger og nutidens problematikker i forskellige medier.
Årets gæster er kunstnerne Ulrik Møller, Jesper Rasmussen, Michael Richardt Petersen, Lilibeth Cuenca Rasmussen, forfatteren Jens Smærup Sørensen og arkitektstuerne Hahn Lavsen og Spacegirls.
Ulrik Møller maler naturen, månen over landskabet og færgerne, der fragter mennesker fra den ene bred til den anden. Færgemotivet har også en symbolsk dimension som et overgangstema fra liv til død.
Jesper Rasmussen viser manipulerede fotografier, bl.a. et foto af en strand, hvor havet er bortretoucheret, så sandet fortsætter ud i horisonten som en uendelig ørken.
I Lilibeth Cuenca Rasmussens korte video House of Hope skildres Bajaus folket, et nomadisk folk fra det Malaysiske Hav, og deres kamp for at overleve i en verden, hvor havet ikke længere kan ernære dem.
Performance kunstner Michael Richardt Petersen udstiller videoværket Bloodline og værket Jernkåben, hvor kunstnerens sange og elektronisk musik af Egíll Ásdísarson er inkorporeret. Søndag d. 1. september vil Michael Richardt Petersen stå for en performance.
Arkitektgruppen Spacegirls interesserer sig for forholdet mellem arkitektur og sprog, og deres bidrag til Vrå-udstillingen vil bestå af 100 minipublikationer ophængt i østersskaller.
Arkitekterne Hahn Laursen undersøger og revitaliserer en næsten glemt og forsvunden byggeskik, som indtil for ca. 200 år siden var almindelig i de små fiskerlejer langs vestkysten.
Der vil på årets udstilling være en mindeophængning af Poul Skov Sørensens og Bente Linnemanns værker. To kunstnere, der gennem mange år har været med til at sætte deres helt særlige præg på Vrå-udstillingen.
Poul Skov Sørensen med sine sansede grafiske værker inspireret af skibsværfter, landskabet, ikke mindst stranden og kirkerne. Bente Linnemann med sine indlevede malerier, der hentede inspiration i landskabet, i træer og vandspejlinger fulde af lys og farve.
Vrå-udstillingen giver sit publikum en enestående mulighed for både at møde nye kunstnere og arkitekter og at følge kunstnerskaber over tid. Det er unikt i dansk kunstliv.
Velkommen til fernisering lørdag den 27. juli kl 14.
Åbningstale ved forfatter Jens Smærup Sørensen.
På ferniseringsdagen vil der være en performance med Lilibeth Cuenca Rasmussen.
Udstillingen er åben fra d. 27. juli – 1. september 2024.
Åbningstider: tirsdag-fredag 12-16. Lørdag, søndag 13-16.
I forbindelse med udstillingen vil der hver søndag kl 14 være rundvisninger med kunstnerne og en performancesøndag, kombineret med koncerter arrangeret af den lokale musikforening.
Entré til udstilling, rundvisning og koncert: kr.80,-
Søndag d. 28. juli kl. 14
Rundvisning med billedkunstner Jane Balsgaard
”Swingende nordiske jazztoner”. Peter Lindhardt Toft, klaver og Jens Nonboe Andersen, bas.
Søndag d. 4. august kl. 14
Rundvisning ved billedhugger Marit Benthe Norheim
Søndag d. 11. august kl 14
Rundvisning med fotograf Niels Fabæk
”Kammerklubben”, Hjørring Gymnasiums strygekvartet. Christian og Leonora, violin, Anton, bratsch, Sebastian, kontrabas.
Søndag d. 18. august kl 14
Rundvisning med fokus på arkitektur ved arkitekt Lars Juel Thiis.
”Folkestemninger”, gammel og ny forførende folkemusik. Asger Laursen, kontrabas, Barbara Søndergaard Lindstrøm, cello, Trine Schuldt Jørgensen, violin
Søndag d. 25. august kl 14
Rundvisning med maler Søren Elgaard
Søndag d. 1. september kl 14
Performance med Michael Richardt Petersen
Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Knud Højgaards fond.