Af Birgit Hjortlund
Lønstrup
Den 9. juli 1940 fløj 12 fly af typen Blenheim fra det britiske Royal Air Force mod Sola Lufthavn ved Stavanger for at bombe de tyske stillinger.
– Halvdelen af de britiske fly blev skudt ned, men det lykkedes for Oberstløjtnant Leslie Clive Bennett og hans besætning at flygte fra tyskerne og sætte kurs mod basen i England, skønt flyet var slemt beskadiget af tyskernes skudsalver. Oberstløjtnant Bennett var i radiokontakt med de øvrige britiske ubeskadigede fly, men måtte melde over radioen efter mere end 1 times flyvning, at flyet ikke kunne nå den britiske kyst.
Den 28. september 1940 drev liget af den britiske pilot i land ved Lønstrup Strand, og ligsynet blev foretaget af de tyske militærmyndigheder i Hjørring. Derefter gav Politimesteren tilladelse til, at begravelsen kunne finde sted fra Lønstrup Kirke.
Kirkens modige organist indledte begravelseshøjtideligheden med at spille et præludie over den britiske nationalmelodi “God save the King”, hvorefter sognepræst J.F. Lind Thomsen holdt begravelsestalen.
Mandskabet fra Lønstrup Redningsbåd bar kisten til graven fulgt af ca. 50 Lønstrupborgere samt den tyske kommandant i Hjørring, Hauptmann Zimmermann.
Efter at sognepræsten havde foretaget jordpåkastelsen holdt den tyske kommandant en kort tale, hvorefter 21 tyske soldater skød æressalut over graven.
Oberstløjtnant L.C. Bennetts enke, Joan Bennett, døde i England i 1977, og hendes urne er senere sat ned i graven hos ægtefællen.
I april 2017 besøgte L.C. Bennetts grandkusine, Robyn Bennett, fra New Zealand, gravstedet. Så vidt vides, var hun den første slægtning, som kom til Lønstrup for at aflægge besøg på kirkegården, hvor hun blev modtaget af Lisbeth Faldborg og Birgit Hjortlund. Robyn Bennett kunne fortælle, at efter 2. verdenskrig emigrerede L. C. Bennetts far og bror til Sydafrika.
For nylig var der igen besøg på L.C. Bennetts gravsted på Lønstrup Kirkegård. Denne gang var det en niece, Joan Burgess, og hendes to døtre, Tanya Burgess-Maloney og Radha Jenen-Burgess, som havde fundet vej fra London til Lønstrup. Siden Robyn Bennetts besøg i 2017 havde hun fundet frem til, at L.C. Bennetts bror, som emigrerede til Sydafrika, havde en datter, som var født og opvokset i Sydafrika men senere bosatte sig i London.
Joan Burgess, som var enebarn, troede ikke, at hun havde nære slægtninge og var meget forbavset over at få at vide, at hun havde en onkel, som var faldet under 2. verdenskrig og begravet på Lønstrup Kirkegård efter at være drevet i land nær byen. Joan Burgess er fyldt 89 år, hvorfor det var afgørende for hende ved første lejlighed at besøge Lønstrup og onklens gravsted.
Lisbeth Faldborg og Birgit Hjortlund var atter klar til at modtage familiebesøg ved krigsgraven, og denne gang kunne Lisbeth bringe kopi af fotos fra Lønstrup Lokalhistoriske Arkiv, hvor man ser redningsmændene heriblandt Lisbeths bedstefar, Carl Lauritzen, bære kisten ud af kirken.
Joan Burgess gav udtryk for, hvor godt det var for hende at erfare, at onklen, som for 84 år siden drev i land i allieret uniform på et sted, som var besat af den tyske fjende, alligevel fik en værdig begravelse, fordi folk fra Lønstrup viste den sædvanlige gæstfrihed og sørgede for, at han blev stedt til hvile med omsorg og venlighed på trods af de tyske troppers tilstedeværelse.
Alt det skete i september 1940 og Joan Burgess kunne erfare, at hun og hendes døtre blev mødt 84 år senere af samme venlighed og gæstfrihed hos et barnebarn til en af de redningsmænd, som bar onklens kiste.
Familien Bennett kan glæde sig over endnu et mindeværdigt besøg på Lønstrup Kirkegård.