Antallet af fjæsing i det danske hav er eksploderet de seneste år, hvilket er dårligt nyt for badegæster, som risikerer at stikke sig på den lumske fisk, men godt nyt for lystfiskere og madelskere, fastslår Danmarks Naturfredningsforening.
Den voksende bestand af fjæsing ved danske badestrande har to årsager. For det første har fjæsingen det lige som badegæsterne. Den foretrækker sandbund og lunt vand. Og med klimaforandringernes stigende havtemperaturer, har fjæsingen altså fået mere gunstige forhold.
For det andet er fjæsingens naturlige fjende, torsken, næsten forsvundet fra de indre danske farvande. Der er altså ikke torsk nok til at holde bestanden af fjæsing nede, og derfor myldrer de frem.
Hvis uheldet er ude
Du har måske hørt husrådet om, at holde hånden eller foden under varmt vand, hvis du har stukket dig på en fjæsing. Og den er faktisk god nok.
Fjæsingens gift bliver nemlig ødelagt ved en temperatur på 40-45 grader. Vandet skal være så varmt, at du kun lige akkurat kan holde det ud. Og du skal holde den kropsdel, der er stukket, under det varme vand i mindst 30 minutter og gerne en time. Så skulle både hævelsen og smerten blive meget mindre eller helt forsvinde.
Det gør ondt at stikke sig på en fjæsing. Nogle beskriver det som et slemt hvepsestik, mens andre oplever at hele armen eller benet gør ondt og hæver op. Stikket er sjældent farligt for voksne, men hvis et barn stikker sig, er det en god ide at kontakte lægen.
Hvis man tager fisken med hjem for at spise den, så skal man huske, at den altså stadig stikker, selvom den er død.
Fakta om fjæsing
- Fjæsing har fire giftpigge: To på toppen af rygfinnen og én på hvert gældelåg.
- Den gemmer sig i sandet kun med øjne og rygfinne stikkende op. Og det er sådan de fleste badegæster møder den: Med deres bare fod mod fjæsingens giftpigge. Av!
- Fjæsing faster det meste af året, hvor den opholder sig på dybere vand. Men om sommeren trækker den ind til kysten, hvor den mæsker sig i krebsdyr, rejer, krabber, kutlinger, sandorm og fladfiskeyngel.
- Der er ikke noget mindstemål eller nogen fredningsperiode på fjæsing.
- Hvis du er mellem 18 og 65 år, skal du have statens fisketegn, når du fisker. Køb det på fisketegn.dk.
Læs mere om fjæsingen ved kilden her hos Danmarks Naturfredningsforening.
Just wish to say your article is as surprising The clearness in your post is just cool and i could assume youre an expert on this subject Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post Thanks a million and please keep up the enjoyable work