Af Oscar Djurhuus
Formand for bestyrelsen for Tornby Friplejehjem
Raundrupvej 4, Tornby
oscardjurhuus@gmail.com
Ole Rimmen
Formand for Støtteforeningen for Tornby Friplejehjem.
Skagen Landevej 101, Bjergby
oler@havnefrontestate.dk
Vi har som bekendt anket beslutningen, som byrådet i Hjørring kommune vedtog den 4.9.2019 om, at der ikke må laves lokalplan for opførelse af et friplejehjem i Tornby og andre lokalbyer.
Efter halvandet år har Planklagenævnet besluttet, at kommunens beslutning ikke er ulovlig.
Vi mener dog stadig, at der er behov for et plejehjem i Tornby efter, at man har lukket Havbakken. Samtidig er Hjørring Kommune en af de få kommuner i landet der ikke har et friplejehjem og dermed giver borgere en alternativ valgmulighed til et kommunalt plejehjem.
Kommunen vil godt nok opføre et stort kommunalt plejehjem i Sindal, men ældre i Tornby og omegn vil helst blive i deres lokalområde, også når plejeopgaven bliver for stor til at klare i eget hjem og der er brug for døgnpleje på et plejehjem. Den unikke natur i Tornby vil også tiltrække ældre andre steder fra.
Ifølge ventelister på plejehjemsplads for Hjørring kommune har der ikke ændret sig væsentligt i perioden fra november 2019 til den aktuelle fra den 2. februar 2021. Ventetiden er tværtimod blevet længere også for borgere med tre eller flere ønsker dvs. fra 63 dage til aktuelt 108 dage på trods af, at der samlet er etableret yderligere 10 pladser/boliger siden nov. 2019. Samtidig viser undersøgelser fra andre kommuner at prisen på maximal pleje i eget hjem er mere omkostningsfyldt for kommunen end en driften af en plejehjemsplads.
Derudover viser tallene, at der vil komme til at mangle plejehjemspladser i hele Hjørring Kommune. Så 24 plejehjemsboliger i Tornby, som i opførelsesfasen vil være selvfinansierende og ikke koste kommunen 1 kr vil kunne yde et bidrag til afhjælpning af mangel på plejehjemspladser.
Prisen for den enkelte borger for at bo på et friplejehjem er det samme, som at bo på et kommunalt plejehjem og med udgangspunkt i loven om Friplejehjem fra 2015 er der ikke en ekstraudgift for kommunen.
De politiske vinde også for den nuværende regering går jo på, at styrke lokalsamfundet og det vil et friplejehjem i Tornby i høj grad medvirke til.
Vi synes, at der skal være et alternativ til kommunale plejehjem, som nogle steder er blevet til ”plejehjemsfabrikker” jævnfør tv-udsendelserne fra sidste år ” Plejehjemmene bag facaden”
Vi mener stadig, at kommunens beslutning bygger på et ideologisk grundlag og centralisering af drift, som strider imod loven om friplejehjem fra 2015.
Vi vil nu overveje at indbringe sagen for Ombudsmanden. Vi vil bede ham tage stilling til, hvorvidt borgmester Arne Boelt og 15 andre medlemmer af dette byråd støtter sagen på usaglige hensyn, og sagen dermed er behæftet med en retsmangel.
Byrådet brugte i september 2019 administrationsbeføjelsen i Planloven til at centralisere den kommunale ældrepleje. Borgmester Arne Boelt har meldt ud, at han vil nedlægge 4 plejehjem, Tornby, Tversted, Bindslev og Sindal, og flytte de ældre lejere fra disse lokalbyer til et ”erstatningsplejehjem” i Sindal med fra 96 til 148 pladser.
Der kan tillige være tale om et misbrug af reglerne i Styrelsesloven, hvorefter de enkelte styringsopgaver skal være adskilte, og om almindelige forvaltningsretlige regler om partshøring, ligebehandling og opfyldelse af Verdensmålene. Det vil vi bede Ombudsmanden om at tage stilling til.
Ved kommunevalget til efteråret vil vi opfordre vælgerne, som ønsker, at der skal være mulighed for at etablere friplejehjem i Tornby og andre lokalbyer i kommunen, at stemme på de lister og kandidater, der vil omgøre beslutningen af 4.9.2019, således at der vil blive mulighed for at etablere et friplejehjem i Tornby på lige fod med øvrige kommuner i landet.
I perioden inden kommunalvalget vil vi sætte fokus på debatten omkring hvilke værdier omkring et værdigt ældre liv og kontakt til nærmiljøet – om eksklusion eller inklusion af ældre i lokalsamfundet. Vi vil op til kommunevalget, spørge alle lister og kandidater, hvorledes de forholder sig til, at omgøre beslutningen fra 4.9.2019. Så vil de vælgere, der ønsker at bevare muligheden for et friplejehjem i Tornby eller andre lokalbyer, vide hvem de skal stemme på og ikke mindst, hvem de ikke skal stemme på.
Sidste år blev vi certificeret af Sundhedsstyrelsen til at drive et friplejehjem, samtidig fik vi andel i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kvote på 225 friplejeboliger i Danmark.
Vi har økonomien på plads for at etablere et friplejehjem i Tornby og vi opfordrer stadig folk til, at blive medlem af støtteforeningen.