man ved ikke hvorfor, netop de nordjyske farme rammes – eller hvordan man bremser smitten. Særdeles utrygt – lyder det fra flere borgere på gaden i Hjørring.
– Jeg synes, det er meget gruopvækkende, når man tænker på, hvad vej det smitter, siger Jette Vestergaard.
Susanne Lange Pedersen fra Hjørring synes, at de seneste dages stigning i antallet af smittede minkfarme i Hjørring Kommune er voldsom, mens Kenneth Jensen, ligeledes fra Hjørring, undrer sig over, om det måske er foderbilen eller mennesker, der smitter.
Og det er netop det store spørgsmål, som også Hjørrings borgmester Arne Boelt (S) gerne vil have myndighedernes svar på.
– Jeg har tænkt længe, at det her ikke går. Og det kan man jo se nu – det skal stoppes. Og man er nødt til at tage alle de værktøjer op af værktøjskassen, man har, siger han.
En af de minkavlere, der er lige netop er testet for corona og som endnu ikke har fået svar er Bjarne Pedersen, der har minkfarm ved Sindal.
– Jeg tror, det bliver flyttet med vinden, for jeg kan ikke se andre muligheder. Det kan ikke være fordi, alle er mere uforsigtige i nøjagtig i en bestemt uge, siger Bjarne Pedersen.
25 smittede farme i Vendsyssel
Arne Boelt frygter, at den stadig stigende coronasmitte på minkfarme i Vendsyssel får alvorlige konsekvenser.
– Det er en katastrofe for minkavlerne det, der sker nu, og jeg er bange for, det bliver værre, siger Arne Boelt.
Arne Boelt tør slet ikke tænke på de økonomiske konsekvenser, corona-situationen i Vendsyssel kan få for markedet og ikke mindst de lokale minkavlere.
Hjørring Kommune står sammen med nabokommunen Frederikshavn for samtlige af de nu 25 registrerede tilfælde af covid-19 blandt mink i Danmark. Derudover er yderligere fem farme under mistanke. De 22 af de smittede farme ligger i Hjørring Kommune, mens de tre yderligere smittede er i Frederikshavn Kommune.
Tidligere havde Fødevarestyrelsen et par minkfarme på Sjælland samt en på Læsø under mistanke for at kunne være smittede, men testresultaterne viser, at de ikke er smittede.
Minister: Vi vurderer løbende
Fødevareminister Mogens Jensen har ikke ønsket at svare på kritikken i et interview. I et skriftligt svar skriver han til TV2 Nord:
” Det er uhyre vigtigt, at vi får de nye smittetilfælde i Nordjylland under kontrol, og derfor overvåger vi sammen med sundhedsmyndighederne situationen tæt (…) Vi vurderer løbende, om der er behov for at iværksætte yderligere tiltag”.
– Betal avlerne for at blive hjemme
Borgmester Arne Boelt kræver nu handling fra fødevareministeren.
– Mange af de her minkavlere har jo job ved siden af at være minkavlere, og jeg mener, man burde indføre en ekstra beskyttelse for minkavlerne og deres familier i form af ekstraordinært forsigtighedsprincip, når vi står i så alvorlig en situation. Det kunne være, at man betalte hele husstanden for at blive hjemme og passe minkene, så ingen skulle ud og arbejde andre steder uden for farmen, så kunne smitterisikoen mindskes, foreslår Arne Boelt.
Han understreger, at samme praksis er blevet brugt i forbindelse med udbrud på bl.a. sygehuse og plejecentre.
– Hvis vi fra kommunal side havde så meget rod i butikken i forhold til at inddæmme corona-virus på for eksempel plejecentre, jamen så ville vi som kommune være blevet hængt ud, mener Arne Boelt.
I forsøget på at komme problemet til livs, har Fødevareministeriet også indført uanmeldte kontrolbesøg hos minkfarmene. Der er i alt godt 1.100 minkfarme i Danmark.
Kilde: TV2 Nord.