Lars Nielsen var inden indflytningen på Hirtshals Kro blevet bedt om at tegne havnens bygmester Jørgen Fibiger i kunstnerkolonien i Løkken, hvor Lars Nielsen boede.
I den anledning fortalte ingeniør Fibiger om byggeriet af havnen, der skulle omdanne det fattige fiskerleje i Hirtshals til en stor havneby. Det fandt Lars Nielsen vældig interessant, og han ønskede at overvære denne proces på nærmeste hold. Derfor flyttede han fra Løkken til Hirtshals.
Lars Nielsen faldt hurtigt til i Hirtshals, hvor han gladelig deltog i de mange fester, der blev holdt både på kroen og i private hjem. Han var altid en velkommen gæst, der virkede som et frisk pust i de forskellige selskaber. På kroen tegnede Lars Nielsen i de sene aftentimer mange portrætter af såvel lokale fiskere som de besøgende i byen, der overnattede på kroen, og som betaling for tegningerne fik han som regel en øl, et glas portvin, en snaps eller en bjesk.
På den måde kendetegnede det hurtige og spontane mange af kunstnerens portrætter, men når han op ad dagen stod op, malede han også enten efter hukommelsen på sit værelse eller bevægede sig ud for at tegne eller male strandpartier, små joller, fiskergrejer, og hvad han nu ellers lige fandt interessant.
Lars Nielsens største opgave blev han stillet overfor, da han blev bedt om at udsmykke den nye auktionshal på havnen. Lars Nielsen startede på det store arbejde, efter at hallen var taget i brug i 1930, og var færdig med de i alt 28 friser omkring to år senere.
Udsmykningen blev til med loddekolbe og oliemaling. Motiverne stammede fra havnebyggeriet, fiskeriet, hverdagen på havnen og i de små fiskerhjem samt herudover afbildninger af en del af de personer, som på forskellige måder var med til at præge den udvikling, der var på havnen. Friserne er i dag at finde i forskellige bygninger i Hirtshals.
Gennem mange år boede Lars Nielsen hos forskellige venner i Hirtshals, hvor huslejen selvfølgelig blev betalt med tegninger og malerier. I 1960 så Lars Nielsen sig dog nødsaget til at flytte væk fra det hårde klima ved havet i Hirtshals, da han gennem mange år havde døjet med astma. Han boede fra 1960 til sin død i november 1965 på Martins Hotel i Hjørring, hvorefter han blev begravet på Hirtshals Kirkegård.
Som person var Lars Nielsen savnet, ikke mindst blandt sine venner i Hirtshals, og som kunstner i byen var han både med til at bringe kunsten ind i folks stuer og med til på sin egen måde at fortælle et stykke lokalhistorie fra den periode, hvor havnen blev bygget, og der på den baggrund for alvor kom gang i hjulene i byen Hirtshals.
Billederne stammer fra Lokalhistorisk Arkiv Hirtshals, Historisk Arkiv Hjørring samt Susanne Fibiger og Niels Jensen, Tornby. Fotografi af Lars Nielsen, portræt af Jørgen Fibiger, Sigurd Espersen og Tage Jensen, et par landskabsmalerier fra Hirtshals samt nogle af friserne fra auktionshallen der i dag er hængt op i Hirtshals Idrætscenter.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.