Pyrolyse – en ældgammel teknik i en nutidig udgave – er en vej til et grønnere landbrug, skriver Claus Dindler hos Erhverv Hjørring. Og i et større perspektiv er det en af vejene til at nå det formulerede mål om, at Danmark i 2050 ikke må udlede flere drivhusgasser, end der optages.
Hos Vrejlev Energi er et af Danmarks første pyrolyseanlæg ved at være klar til fuld drift. Der er tale om en investering på 65 mio. kr. Projektet er EU-støttet med 14.5 mio. kr. fra GUDP-programmet og et senere projekt støttes med 37 mio. kr. fra Fonden for Retfærdig Omstilling.
Vrejlev Energi er den senest tilkomne aktivitet i Vrejlev Møllegård, der desuden omfatter Vrejlev Agro (planteproduktion), Vrejlev Landbrug (svineproduktion), Vrejlev Biogas. Der er omkring 60 medarbejdere beskæftiget.
Thomas Kjær har den daglige ledelse af familievirksomheden, der ligger et par kilometer øst for Vrå.
”Med pyrolyse-anlægget i tilknytning til det eksisterende biogas-anlæg får vi etableret et cirkulært system, der producerer energi, trækker CO2 ud af atmosfæren og fører biokul tilbage til jorden,” siger Thomas Kjær.
Pyrolyse-anlægget i Vrejlev leveres af Frichs Pyrolysis i Horsens. Desuden er Syddansk Universitet tilknyttet projektet.
Princippet i pyrolyse er sådan set simpelt. Det består i opvarmning til høj temperatur i et iltfrit miljø. Det har i århundreder været brugt til fremstilling af trækul.
I den moderne udgave til udnyttelse af restprodukter fra biogasproduktion er det en kompliceret teknik.
Thomas Kjær fortæller:
”Den afgassede biomasse skal være helt tør, inden den findeles og ledes ind i selve pyrolyse-anlægget. Ved en lynhurtig opvarmning til 800 grader spaltes biomassen i kul og gasser.
Kullet kan føres tilbage til jorden i en form, som ikke nedbrydes af mikroorganismer. Gasserne bruger i en gasmotor, der producerer el og varme til den øvrige drift af gården.”
Anlægget kører fortsat på forsøgsbasis, mens de sidste tekniske tilretninger kommer på plads. Thomas Kjær forventer fuld drift til november. En af udfordringerne er bl. a. at sikre, at biokullet ikke indeholder skadelige tjærerester.
Thomas Kjær forventer at lagre 12.000 tons CO2, 8.000 tons biokul og producere 14 MWh el årligt. Overskudsvarmen fra anlægget leveres til Vrå Varmeværk.
Pyrolyseanlægget er utvivlsomt bæredygtigt ud fra en klimamæssig betragtning. Men er det også økonomisk bæredygtigt?
”I første omgang bidrager det med energi til den samlede drift af alle aktiviteterne på Vrejlev Møllegård. Men jeg forventer også, at der bliver en væsentlig indtjening på salg af CO2-certifikater, selv om det marked fortsat er ret uoverskueligt,” siger Thomas Kjær.
Vrejlev Energi er ikke den eneste lokale virksomhed, der er på forkant med udvikling af et grønne landbrug. Agri Energy Vrå har også installeret en pyrolyseanlæg, der er teknisk lidt anderledes end Vrejlev-anlægget, men bygger på samme principper.
Det er således med god grund, Erhverv Hjørring i sin nye strategi har fokuseret på ”grøn omstilling” som en styrkeposition for Vrå.
Kilde: Erhverv Hjørring.