Af Hanne Drejergaard Kjeldsen
Vejbyvej
Løkken
Når jeg for år tilbage ofte var i London, måtte jeg leve med, at vandet i hanerne var helt og aldeles udrikkeligt.
Så det var fantastisk at komme hjem og åbne hanen og slukke tørsten i rent, velsmagende drikkevand. Drikkevand her på egnen kommer fra grundvand, som vi bare kan pumpe op uden videre.
Men drikkevand er en ressource vi ikke får mere af. Derfor skal vi alle – og i særlig grad vores folkevalgte – passe på det. Det har vi bl.a. valgt dem til.
Jeg har forsøgt at forsvare vores lokale drikkevand siden jeg i 2016 i begyndelsen af sommerferien fik en mail i e-Boks med besked om, at der var planer om at bygge et biogasanlæg lige ovenpå en del af det område, som genererer drikkevand til Vejby-Smidstrup Vandværk. Der var dog ikke rigtig nogen, der lyttede til den spagfærdige indsigelse, som min mand og jeg sendte ind, om at der var drikkevandsinteresser i området.
Det var jo også bare et lille gårdanlæg på 36.000 ton. At det skulle ligge på en matrikel på 10 hektar helt uden dyrehold, gav rynker i panden hos nogle naboer, men jeg valgte at tro på de beroligende bemærkninger fra ejeren, Landbo Nord og en repræsentant for kommunen.
Efter at have godkendt biogasanlægget, udstedte Hjørring Kommune uden videre en tilladelse til at lægge 23.000 ton kategori 3 slagger fra et forbrændingsanlæg i Aarhus under en plansilo og under en vej, som blev anlagt ned til anlægget. Det var lovligt, fik vi at vide. Og man henviste til en lovhjemmel, som tillod at gøre det uden offentlig høring. Planklagenævnet underkendte imidlertid tilladelsen og forlangte, at det skulle i offentlig høring inden en miljøgodkendelse. Men, ak, da var miseren allerede sket. Plansiloen og vejen var allerede blevet anlagt på de mange tons stærkt forurenende slagger, og protester i massevis var forgæves. ”Vi finder bare en anden hjemmel”, sagde en af de kommunalt ansatte, der var tilknyttet projektet, og som nu er ansat på biogasanlægget.
Biogasanlægget er jo så i mellemtiden vokset. Det har også taget navneforandring fra BB Biogas til Agri Energy. Og nu kan det kun med besvær rummes på de 10 hektar, for der er nemlig også kommet et pyrolyseværk op at stå på matriklen. Og det er ovenikøbet det største i verden!!! Det blev under stor mediebevågenhed indviet den 7.10. i år, hvor der var hele 3 ministre på besøg fra København for at holde skåltaler. Det var Jeppe Bruus, Lars Aagaard, og Jacob Jensen. De var begejstrede.
Jeg synes miljøminister Magnus Heunicke også skulle have været til stede. Så ville han muligvis have grebet ind. For i begejstringen over det tekniske vidunder, greb de alle tre en spand kul – altså biokul – som ifølge Henrik Stiesdal er det nye sort inden for jordforbedring og tilmed med gode gødningsegenskaber. Det forurener ikke, og så kan det lagre CO2! Jamen, hvad venter vi på? Ud på marken med kullene! Jeg tror ikke, at de tre ministre havde tænkt over, at det var en stubmark – altså en mark uden grøde – som fik en spand ”gødende” kul. Jeg var selv til stede indtil denne ceremonielle del af indvielsen var overstået. Jeg kiggede bekymret ned til vandværket, som jeg som stedkendt jo godt kunne se i baggrunden. Ude på marken kørte en virkelig flot traktor med spreder, som kunne fuldføre resten af ”forureningen”. Ifølge en tilladelse fra kommunen må den strække sig helt ned til vandværksboringen.
Jamen, er det forurening? Det ved vi jo ikke helt! Vi ved det ikke sikkert, for det er ikke undersøgt endnu! Vi får måske et mere udførligt svar på det om hundrede år. Derfor skulle man måske holde lidt igen med tilladelser lige op ad et vandværk. Man burde holde boringsnære områder fri.
Og det fører mig til nævne punkt 7 på TMU’s dagsorden for mødet den 5.10. Det handlede netop om BoringsNære BeskyttelsesOmråder. Her kan man blandt alle vandværkerne i Hjørring Kommune også se Vejby-Smidstrup Vandværk. Det fremgår, at matrikel 2a, som ejes af Agri Energy, støder op til Vandværkets matrikel. Matrikel 2 a fik op til indvielsen af SkyClean Pyrolyseværk en midlertidig tilladelse til at modtage biokul fra Stiesdal SkyClean. Henrik Stiesdal hævdede ved indvielsen, at der ikke var tjærestoffer i kullene, men der er til gengæld rigeligt med fosfor, som vi heller ikke ønsker i vores drikkevand.
Måske skulle politikerne kigge på det en gang til, når det kommer i Byrådet, og overveje hvad der ligger i ordet ”Ekspropriationsvilje”, som er et nøgleord i referatet.