Fiskeriet i Danmark er underlagt strenge regler, der baserer sig på biologiske anbefalinger og kvoter for fangst, skriver FiskerForum.
Disse reguleringer sikrer, at fiskeriet holdes bæredygtigt, og at pressede arter som torsken får mulighed for at genoprette sig. Hvis kvoterne overholdes – hvilket de danske fiskere er forpligtet til – kan vi være trygge ved, at der ikke fiskes mere, end naturen kan bære.
Overlad valg af fisk til forbrugerne og markedet
At WWF anbefaler forbrugerne at undgå visse arter kan føre til utilsigtede konsekvenser. Hvis torsk pludselig ikke sælges, kan det resultere i store mængder usolgt fisk, som allerede er fanget inden for kvoterne. Det vil skabe et unødvendigt madspild og ramme fiskerne økonomisk – en unødvendig byrde for et erhverv, der allerede er under pres.
Markedskræfterne regulerer sig selv gennem udbud og efterspørgsel. Når kvoterne er lavere, stiger priserne, og forbrugerne tilpasser sig automatisk. Denne mekanisme er langt mere effektiv end utidig indblanding fra miljøorganisationer, der ofte har politiske dagsordener og søger midler til egne formål.
Et mere nuanceret syn på fiskeriet
WWF’s budskaber kan hurtigt fremstå unuancerede. Torsk fra Østersøen er ganske rigtigt i en kritisk situation, men der findes andre bestande, hvor torsken har det bedre. Ligeledes peger de på jomfruhummer og stenbiderrogn som “uønskede”, men undlader ofte at forklare, hvordan bæredygtige metoder også anvendes til at fange disse arter.
Desuden har vi brug for en balance. Fisk er en vigtig proteinkilde og en del af vores kultur. At skubbe forbrugerne væk fra bestemte arter uden at tage højde for konsekvenserne risikerer at skade både folkesundheden og økonomien.
En opfordring til nytårsfejringen
I stedet for at følge WWF’s fiskeguide slavisk, bør vi have tillid til de reguleringer, der allerede findes. Køb fisk fra din lokale fisker eller fiskemand og spørg til deres fangstmetoder. Vælg fisk med omtanke, men lad dig ikke skræmme af generelle advarsler, som ikke altid tager højde for helheden.
Fiskeri er en vigtig del af dansk kultur og økonomi, og vi bør støtte vores fiskere fremfor at underminere deres arbejde med kampagner, der ofte ser verden som sort/hvid.
Nytårsaften kan sagtens byde på både torsk og andre delikatesser – så længe vi respekterer de biologiske anbefalinger, som allerede er indarbejdet i fiskeriets daglige praksis.
Du kan læse hele WWFs Verdensnaturfonden’s anbefalinger om at droppe nytårs-torsken her
Kilde: FiskerForum.
Link til en af flere relaterede artikler
Livlig handel med torsk mandag morgen på Hirtshals Fiskeauktion