Ved nytårstid er det helt naturligt at stoppe op, gøre lidt status og kigge en smule ind i fremtiden.
Jeg tillader mig at konkludere at året 2024 har været et godt år for Hjørring Kommune.
Næsten symbolsk er året afsluttet med at adskillige borgere har kunnet flytte ind i deres nye hjem på plejehjemmet Soldalhus ved Sindal. En lang byggeperiode er afsluttet og byggeprojektet er afleveret til tiden og lever op til de høje forventninger.
Det kan være svært at definere hvornår det går godt i en kommune eller for den sags skyld det modsatte, men i betragtning af hvor mange borgere, små som store, en kommune som Hjørring, hver dag er i kontakt med, ja så kan man godt blive en smule stolt over den service, der bliver koordineret og ydet ud til borgerne året rundt.
Et er jo den kommunale service, men noget andet er naturligvis den store ”motor” i form af vores erhvervsliv og de mange tilhørende arbejdspladser. Hjørring Kommunes erhvervsvenlighed blev af Dansk Industri opvurderet til en plads som nr. 28 i landet – det er højt og det er vi rigtig stolte af. I samme boldgade fik vi her for nylig en melding om at vi er den nordjyske kommune, der i øjeblikket skaber forholdsvis flest nye job. Det passer jo godt sammen med at der nu er balance mellem den daglige ind – og udpendling efter job, hvor der tidligere har været en overvægt i udpendling efter job i andre kommuner. Meget mere kunne nævnes efter et år med masser af aktivitet og rigtig mange besøgende i vores kommune, så jo – vi har god grund til at kigge ind i det nye år med en vis optimisme, men også være beviste om at mange opgaver venter forude.
Noget tyder på at den positive erhvervsudvikling i Hjørring Kommune ser ud til at fortsætte og der opleves en tiltagende appetit på vores erhvervsjord. Derfor har det i 2024 været nødvendigt at erhverve noget mere areal til formålet, hvilket vi er lykkedes godt med.
Fælles for både nuværende og kommende virksomheder er ikke kun efterspørgsel efter arealer, men der efterspørges i høj grad også om at få adgang til grøn strøm og varme, fordi det er et af de centrale fremtidige konkurrenceparametre.
Derfor er det yderst relevant at vi i Hjørring Kommune er bevidste om hvordan vi bedst skaber en robust og fremtidssikret kommune. I 2022 var gaspriserne på himmelflugt og energiprisen i private hjem og hos virksomhederne gav et kraftigt indhug i det økonomiske råderum. Det åbnede øjnene for, om vi kunne gøre os mere uafhængige eventuelle kommende internationale energikriser.
I forlængelse heraf har vi et øget fokus på at støtte op om den energi, vi selv kan producere baseret på de råstoffer, som findes i vores kommune, sol, vind, biomasse og overskudsvarme fra vores virksomheder.
Et ansvarligt byråd har sendt 22 sol – og vindmølleprojekter til videre behandling og vores fjernvarmeværker er meget langt i at kunne tilbyde grøn varme til virksomheder, så jo, vi er godt på vej.
Selvfølgelig vil etablering af flere energianlæg i det åbne landskab, komme til at fylde i den kommunalpolitiske debat, men der er ikke rigtigt noget valg, hvis vi fortsat ønsker fremdrift i Hjørring Kommune.
En anden sag er udbygning af det store el-net, som styres og ejes af Energinet. Denne udbygning går for langsomt, men vedtagelse og etablering af lokale sol – og vindanlæg, vil lægge pres på udbygningen.
Selvfølgelig er der mange mellemregninger i at få den ønskede vækst til at fortsætte i Hjørring Kommune. En af de vigtigste mellemregninger er kvalificeret arbejdskraft, alt afhænger jo som bekendt af mennesker. Derfor er de indsatser, der det sidste årti, har været gjort for at få alle i arbejde og nu senest Ungegarantien 2.0 og ”Styrk Arbejdsstyrken”, meget værdifulde for alle, såvel arbejdsgivere som arbejdstagere.
Mangel på arbejdskraft koster hele vejen rundt i samfundet og derfor er de nævnte indsatser helt fundamentale for sammenhængskraften i vores kommune. Og arbejdskraft er jo i alle aldre, med forskellige kompetencer, sprog og hudfarve, til gavn for alle.
Skulle der herudover laves et nedslag på en kommende opgave kommer vi ikke uden om implementeringen af Den Grønne Trepart. Den er nu vedtaget og skal implementeres. En kæmpe opgave ligger nu ude i kommunerne hos både forvaltninger og lokalvalgte politikere.
Og lokalvalgte politikere – ja det er jo valgår og et kommunalvalg venter forude og lokaldemokratiet bliver udfoldet d. 18. nov.
Med håb om en god og fair valgkamp til den tid, men inden da ønskes alle et rigtig godt nytår.