Af Flemming Hammer
Bunkergruppen Hirtshals
En bemandet motorcykel med sidevogn m/maskingevær, rullede som den første ind i byen og blev i hovedgaden mødt af den 15 årige Hirtshals-knægt Knud Christensen, som blev den tyske værnemagts første danske kontakt i Hirtshals!
Knud var en af de få lokale der var tysktalende, idet han på fjerde år havde tysk på realskolen i Hjørring og derved var velbevandret i de tyske gloser.
Knud mødte tyskerne i starten af hovedgaden, hvor de tyske soldater standsede ham og spurgte venligt efter stationsforstanderens adresse.
Tyskerne fortalte, at det var ham der havde nøglen til “kabelhuset” i klitten, hvorfra telefon- og telegrafforbindelserne fra danmark til New Biggin i England udgik og nu skulle de afbrydes!
Den unge Knud var snarrådig og gav dem adressen på vandværks-bestyreren i den modsatte ende af byen, hvorefter han skyndsomst forsvandt ned ad en sidevej!
Sådan begyndte den 15 årige Knud Christensen sin karriere som aktiv modstandsmand under besættelsen!
Knud lever stadig idag og er en af de sidste øjenvidner fra besættelsestiden.
Det var dog en stakken frist, for 45 minutter efter var kablet klippet og forbindelsen til England var blevet afbrudt.
Kl. ca 18.30 blev byens lokale kæmner, ( der var datidens stillingsbetegnelse for den daglige leder af kommunes administration) kontaktet af den tyske kommando og fik besked om at der i løbet af aftenen ville ankomne et helt kompagni tyske soldater til Hirtshals, med tilhørende køretøjer, lastbiler og motorcykler, og man havde derfor brug for lokationer til at indkvartere de knapt 130 soldater, der var “angrebsstyrken” og havde fået til opgave at sikre Hirtshals inden hovedstyrken ankom i de kommende dage.
Kæmneren var under pres fra regeringen, der bad de danske statslige instanser om at være de tyske styrker behjælpelige og imødekomme deres ønsker, for at undgå krigslignende episoder, så kæmneren gjorde sit og trak på alle sine kontakte og kl ca 23 havde han skaffet indkvartering til de mange soldater, hovedsageligt ved private og forskellige offentlige bygninger.
Det var dog et spildt arbejde!
Den tyske løjtnant der var øverstbefalende for den først ankomme tyske styrke, var ikke tilfreds med indkvarteringen og ville ikke ha sine styrker delt op, da man ikke vidste om man stadig kunne forvente modangreb fra dansk side.
Derfor blev de tyske soldater hastigt indlogeret i salen på byen afholdshotel i hovedgaden og et stort læs hø blev hentet på Asdal Hovedgård og smidt på gulvet i salen!
Tyskerne placerede vagter foran bygningen og da den lokale betjent i samråd med kæmneren spurgte den tyske kommandant, om man havde planer om at spærre hovedgaden af, svarede den tyske løjtnant, at det var ikke nødvendigt da byens adgangsveje allerede var sikrede med infanteri-grupper med maskingeværer og 5 cm Pak 38 panserværns-kanoner, ved det gamle vandtårn syd for byen og ligeledes ved hovedvejen ind fra øst..!
Sådan startede 2. Verdenskrig i Hirtshals, tirsdag d. 9 April 1940.
(Arkivfotoet er ikke fra Hirtshals)