– Skærtorsdag den 29/03-1945. Klokken 12.30.
Min egen elskede hustru. Jeg sender jeg det tungeste brev i mit liv, idet jeg til formiddag er blevet dømt til døden.
Sådan begynder nordjyske Asger Lindberg Mørup sit afskedsbrev til kone og sine to små sønner. Han var modstandsmand, og da han blev fanget af tyskerne i 1945 blev han dømt til døden. Han blev 32 år.
– Du har været en god hustru, men jeg har vist ikke altid været ligeså god mod dig, som du har fortjent. Vær god mod børnene, og gift dig ikke igen. Det kan jeg ikke tåle at tænke på, fortsætter han.
Asger Lindberg Mørup blev født i Hjørring, hvor han også er vokset op. Efter sin mellemrealeksamen tog han til Sjælland, hvor han blev gift og fik børn.
Da Tyskerne besatte Danmark, gik han ind i modstandskampen.
– Under besættelsen bliver Mørup jo leder af vagtværnet i Sorø, og han kommer også ret hurtigt ind i modstandsbevægelsen. I 1944 bliver han faktisk leder af en modtagergrupper, siger Jens-Christian Hansen, der er formidlingschef hos Vendsyssel Historiske Museum.
Modtagergrupperne sørgede for, at de våben, som blev smidt ned blandt andet i de danske skove og moser, de blev bragt videre til de aktive sabotagegrupper.
Gestapo kom på sporet af Asger Lindberg Mørups gruppe, men han forsatte alligevel modstandsarbejdet.
– Han havde jo konen og en helt lille nyfødt dreng faktisk, og selvom han vidste, at der var en risiko, så valgte han at fortsætte. Han blev så taget af tyskerne under en af de her våbentransporter, og kom til Vestre Fængsel, siger Jens-Christian Hansen.
Under transporten til Ryvangen hvor Asger Lindberg Mørup skulle henrettes, lykkedes det ham at springe ud af bilen, men han blev skudt og dræbt under flugtforsøget.
– Jeg vil tænke på dig hele tiden, og jeg håber, at vi mødes engang. Jeg elsker dig min lille pige, og håber at du tilgiver mig. Det er mig der skyld i den ulykke. Farvel. De kærligste hilsner og kys til jer alle. Far, afslutter Asger Lindberg Mørup sit brev.
Lydbog med oplæste afskedsbreve
Asger Lindberg Mørups hidtil ukendte afskedsbrev er dukket op i forbindelse med projektet ”De Sidste Timer – et digitalt monument,” som er en lydbog med indtalte afskedsbreve fra modstandsfolk. Bogen udkom fredag på Mofibo i forbindelse med årsdagen for tyskernes besættelse af Danmark.
Alle de medvirkende skuespillerne har gratis indlæst afskedsbrevene og alle indtægter fra lydbogen går ubeskåret til Frihedsmuseets arbejde.