Af Paw Rytter
Byrådskandidat til KV21
Socialdemokratiet
Christiansdalsvej 83
Vrå
Hvem og hvad bestemmer udviklingen af Hirtshals Havn? Fastlægges udviklingen på baggrund af en rationel strategi, der er et resultat af havnebestyrelsens arbejde, eller spiller enkeltpersoners såkaldte netværk en uforholdsmæssig stor rolle?
På grund af havnebestyrelsens lukkethed er vi nødt til at nøjes med at stykke et billede sammen af de brikker, vi kan støve op på internettet. Det er muligt, at bestyrelsens medlemmer finder det indtryk, som opstår ved at stykke de tilgængelige fragmenter sammen, misvisende, men til det er der kun en ting at sige: drop hemmelighedskræmmeriet.
For som bekendt avler lukkethed nysgerrighed. Og nysgerrighed avler hypoteser. Så hvis man hverken er nysgerrig eller bryder sig om hypoteser, vil jeg på det kraftigste opfordre til, at man standser læsningen her.
Læsere af et tidligere indlæg om Hirtshals Havn kan måske huske, at den konsulentundersøgelse, der førte til afskedigelserne af Jens Kirketerp Jensen og Karin Eilers blev gennemført af den 69-årige Hans Chr. Vestergaard, der er indehaver af konsulentvirksomheden H.C. Vestergaard ApS.
Men hvorfor valgte havnens bestyrelse netop Hans Chr. Vestergaard? Var han kvalificeret? Og var det overhovedet havnens bestyrelse, der valgte ham? Eller blev beslutningen om at vælge Hans Chr. Vestergaard de facto truffet af bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen?
Det korte, lidt kedelige svar er, at det kan vi ikke vide.
For som det fremgår af et indlæg tidligere i dag, har NordsøPosten fået afslag på en forespørgsel om aktindsigt i referaterne fra det seneste års møder i Hirtshals Havns bestyrelse. Det afslag er tankevækkende, da der er andre kommunale selvejerhavne, som pr. automatik gør deres referater offentligt tilgængelige.
På grund af lukketheden og hemmelighedskræmmeriet er vi nødt til selv at stykke et billede sammen. Så lad os starte fra begyndelsen.
Ifølge et nyhedsbrev, som Hirtshals Havn har offentliggjort på hjemmesiden, ”har bestyrelsen og ledelsen hos Hirtshals Havn gennem flere måneder arbejdet intensivt på en plan, som skal være med til at udvikle og samtidig fremtidssikre havnen.”
Man ser det for sig. Bestyrelsen, bestyrelsesformanden og de to direktører snakker livligt i munden på hinanden – laver mindmaps og brainstormer Hirtshals langt ind i fremtiden. Da havnens udviklingspotentiale efter flere måneders intensivt arbejde endelig er på plads, går det op for bestyrelsen, at planen er så storslået og omfattende, at man er nødt til at få evalueret, om ledelsen overhovedet er klædt på til at realisere planen.
Så er gode råd dyre. Skal man kontakte et velrenommeret firma med et indgående kendskab til, hvad nu end udviklingsplanen går ud på? Eller skal man kontakte en, man kender fra sit netværk?
Spurgte man Anker Laden-Andersen, tror jeg, at han ville anbefale, at man benyttede sig af netværksløsningen. Men det er naturligvis rent gætteri. Altså med forbehold for, at gætteriet kan være påvirket af virkelige hændelser.
Anker Laden-Andersen sidder i bestyrelsen for Jyske Bank og har også plads i Jyske Banks repræsentantskab. Valgområde nord, hvor Anker Laden-Andersen er valgt, består af 27 medlemmer. Sjovt nok har to af disse varetaget relativt tunge opgaver for Hirtshals Havn indenfor de seneste år.
De to medlemmer af repræsentantskabet, som det drejer sig om, er Gunnar Lisby Kjær og Hans Chr. Vestergaard.
Gunnar Lisby Kjær varetog udviklingen af vindmølleprojektet på Hirtshals Havn, indtil han i slutningen af 2018 overdrog det grydeklare projekt til Jens Peter Lunden.
Hvis man graver et spadestik dybere, så opdager man endnu en pudsighed i forhold til Hans Chr. Vestergaard. For det viser sig, at hans konsulentfirma fornyelig hjalp Skive Kommune med at rekruttere en ny kommunaldirektør. Ja, ja, verden er lille, jeg ved det godt. Men det er alligevel pudsigt, at den kandidat, som Hans Chr. Vestergaard endte med at anbefale som ny kommunaldirektør, har arbejdet tæt sammen med Hirtshals Havns nye udviklingschef (eller er det udviklingsdirektør? Kært barn har mange titler?) Steen Harding Hintze.
Når man læser stillingsopslaget til stillingen som ny havnedirektør, bliver undertegnede lidt bekymret, over følgende uddrag:
”Den nye direktør skal have stærke relationelle kompetencer. Stærke relationer og netværk er nødvendige for at lykkes i stillingen. Direktøren skal kunne yde konstruktivt med- og modspil til bestyrelsen, herunder være åben over for at drage nytte af bestyrelsesmedlemmernes mangeartede erfaringer og kompetencer.”
For hvad menes der med ”stærke relationelle kompetencer?”
Og hvad menes der med ”stærke relationer og netværk?”
Og hvad menes der med, at vedkommende: ”skal kunne yde konstruktivt med- og modspil til bestyrelsen, herunder være åben over for at drage nytte af bestyrelsesmedlemmernes mangeartede erfaringer og kompetencer.”
Umiddelbart kan man få den tanke, at det betragtes som en væsentlig kvalifikation, såfremt man kender medlemmer af bestyrelsen i forvejen. Men det kan naturligvis ikke være tilfældet, da det jo alt andet lige ville være et usagligt kriterie.
God weekend!