Med Folkeskolens Kvalitetsprogram skal kommunerne oprette juniormesterlære fra og med skoleåret 2025/26. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget skal beslutte, hvorledes tilbuddet skal organiseres i Hjørring Kommune.
Formålet med juniormesterlære er, at elever i 8. og 9. klasse kan afslutte folkeskolen med en mere praktisk orienteret skolegang, der kombinerer undervisningen i folkeskolen i mindst fagene dansk og matematik med praktik i virksomheder eller praktiske undervisningsforløb. Elever fra de nuværende specialklasser har også mulighed for at vælge juniormesterlære – enten på deres distriktsskole eller på en anden af udskolingsskolerne.
Der er i udformningen af ordningen lagt vægt på, at der skal være en vis fleksibilitet i forhold til kommunernes adgang til at planlægge tilbuddet efter lokale hensyn.
Skolens leder tilrettelægger juniormesterlære. Tilrettelæggelsen indebærer beslutning om, hvilke fag, emner m.v., der udover dansk og matematik indgår i ordningen, og på hvilke dage/ i hvilke perioder praktik og praktiske undervisningsforløb skal foregå.
Hjørring Kommune har som en forsøgsordning forud for indførelsen af juniormesterlære oprettet EUD 8/9 på Muldbjergskolen. Erfaringerne herfra har bidraget ind i de drøftelser, som skolerne og skoledistriktslederne har haft i efteråret 2024 om den fremtidige organisering af juniormesterlære.
Det er forvaltningens vurdering, at alle skoler med udskolingsklasser skal have mulighed for at etablere et juniormesterlæreforløb for skolens 8. og 9. klasseelever.
Med den mulighed ønsker skolerne:
- At vi i en skole, der gerne skal ”kunne mere for flere” ikke laver et nyt tilbud, der trækker eleverne væk fra egen skole.
- At eleverne fastholder deres tilknytning til lokalområdet og til egen skole.
- At samarbejdet med det lokale erhvervs- og foreningsliv som minimum fastholdes – men gerne udbygges.
- At tilbuddet bliver så fleksibelt som muligt og i videst muligt omfang tager udgangspunkt i elevernes forskellige forudsætninger.
På baggrund af ovenstående anbefaler forvaltningen, at der etableres juniormesterlære på alle undervisningssteder med udskoling. En decentral organisering kan dog betyde, at en skole kan have få elever i målgruppen for juniormesterlære.
Det foreslås, at der i det kommende skoleår sker en tæt opfølgning på, hvordan tilbuddene organiseres og fungerer, og at der sker en erfaringsudveksling skolerne imellem, herunder også i forhold til skoler med få elever i målgruppen.
Lovgrundlag
Folkeskolens Kvalitetsprogram – ”Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen, lov om erhvervsuddannelser og forskellige andre love”.
Lovforslaget, der indeholder bestemmelserne om juniormesterlære er fremsat i Folketinget den 3. oktober 2024. Forslag til bekendtgørelse er sendt i høring, og den endelige bekendtgørelse offentliggøres i foråret 2025.
Bekendtgørelse af lov om folkeskolen.
Økonomi
Ved etablering af juniormesterlære på elevernes egen skole forventes der ikke øgede udgifter, idet tilbuddets elever forbliver i deres eksisterende skoletilbud.
Det forventede statstilskud på omkring 2 mio. kr. fordeles på skolerne og anvendes til transport og læringsunderstøttende aktiviteter.
Indstilling
Direktøren for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen havde indstillet, at Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget godkender, at der etableres juniormesterlære på alle folkeskoler i Hjørring Kommune med udskolingsafdelinger.
Beslutning
Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget godkendte indstillingen.
Mathias Holger Nielsen (C) deltog ikke i mødet.
Bilag
Kilde: Hjørring Kommune.