Det var en håndfuld meget, meget triste og fuldstændigt desillusionerede lystfiskere, der søndag mødtes med NordsøPosten ved Liver Mølle.
I forvejen havde holdet af lysfiskere, der talte Daniel Larsen og Michael Ejstrup Nielsen, som er henholdsvis formand og næstformand i Lystfiskeriforeningen for Liver Å, medlemmerne Anders Vange og Henrik Kassow Andersen samt miljømedarbejder Poul Træholt fra Hjørring Komune, elfisket endnu en strækning ned til netop Liver Mølle.
Det var strengt taget heller ikke nødvendigt at sætte ret mange ord på situationens alvor, der stod malet i ansigterne på deltagerne ved elfiskeriet. Allerede onsdag aften, da det alt ødelæggende gylludslip fandt sted, begyndte omridset af katastrofens omfang at tegne sig alt for dystert og med helt uoverskuelige konsekvenser.
Alene antallet af konstaterede døde fisk er overvældende, men mørketallet er utvivlsomt mange, mange gange højere. Hvad det får af konsekvenser for alt andet dyreliv, tør lystfiskerne dårligt nok tænke på. Ikke mindst odderen bliver nu ekstra truet på eksistensen i det ellers idylliske vandløb.
– Isfuglene og vandstærene vil også forsvinde, da de ikke kan finde føde. Andre fiskearter end ørrederne, som burde være her, er eksempelvis bæklampretter, aborre og skaller, men ikke en eneste levende er set efter udslippet. Der er desuden udsat mange tusinde ål hvert år igennem en lang årrække, men kun en håndfuld er set under elfiskeri af hele åen, opremser næsteformand Michael Ejstrup Nielsen.
Efter de seneste dages elfiskeri kan det altså med sikkerhed konstateres, at hovedløbet af åen nedenfor stedet med det katastrofale gylleudslip er helt og aldeles dødt. Der er som allerede antydet ingen fisk overhovedet i forhold til, hvad der normalt skal være på det stykke af åen, forlyder det opsummerende fra lystfiskerne, der arbejder tæt sammen med DTU Aqua. Forskerne skal nemlig nu i gang med at se på tallene og konsekvenserne.
At politikerne allerede ser ud til at have forstået budskabet fra lystfiskerne, fremgår med al tydelighed af kommentarerne fra fødevareminister Rasmus Prehn (S) og borgmesterkandidat Søren Smalbro (V) fra Hjørring Kommune.
– Rigtig trist og frustrerende situation for lystfiskerne og vandmiljø i Liver Å, men trods alt godt at se, at der er dialog med DTU Aqua om, hvad der kan gøres. Jeg følger sagen, fastslog således Rasmus Prehn i en debattråd hos NordsøPosten.
– Et meget beklageligt uheld, der bare IKKE må ske, er vel konklusionen på udslippet onsdag aften. Billederne og rapporteringen om de mange døde fisk gør stort indtryk, supplerede Søren Smalbro i sin egenskab af udvalgsformand for Teknik & Miljø i Hjørring Kommune.
– Skyld, ansvar og efterspil bliver der naturligvis kigget nøje på i den kommende tid, sluttede udvalgsformanden og varslede dermed konsekvenser af katastrofen.
Uanset, hvad det politiske og eventuelt juridiske efterspil måtte afstedkomme, vil det utvivlsomt tage mange år at rette op på det fatale kollaps af liv i den smukke å vest for Hjørring.
Frygten for medlemsflugt er også tydelig hos formandskabet blandt lystfiskerne. Derfor opfordrer de indtrængende til, at man bliver som medlem af Lystfiskeriforeningen for Liver Å.
Ligesom alle i sagens natur kan gøre en kæmpe forskel ved nu at blive medlem for derved at bakke op om det kæmpe projekt, det fremover bliver at få genskabt en levende Liver Å.