Da den lokale lakseproducent Danish Salmon A/S i 2015 over en længere periode sendte en ildelugtende stank ud over havnebyen, afstedkom det forståeligt nok protester i Hirtshals. Til gengæld ser det nu ud til, at investorerne og de lokalpolitikere, der gav tilladelserne, har været fremsynede nok.
Den vinkel understøttes i hvert fald nu af en ny EU-handlingsplan fra EU-Kommissionen, der netop vil fremme de miljøvenlige økologiske akvakulturbrug. I handlingsplanen har de miljøvenlige og økologiske dambrug en langt mere fremtrædende position, og selvom det anses som en relativt ny sektor, har disse akvakultur-brug et stort og ikke helt ubetydeligt vækstpotentiale. Det skyldes bandt andet., at denne branche kan levere på vigtige parametre såsom kvalitet, miljø, dyrevelfærd og samtidig bidrage til et varieret samt mangfoldigt fødevareudbud.
Det skriver blandt andet Fodevarewatch.dk om og nævner i den forbindelse Skagen Salmon, som i et interview i fagbladet, nævner de økonomiske og miljømæssige fordele med opdræt af landbaseret laks.
Ved landbaseret opdræt
Der undgår man miljøorganisationernes beskyldninger, om overdrevent brug af fiskefoder og medicin samt fiskefækalier og næringsstofudledningen til havene. Argumenter for og imod fra miljøorganisationerne og akvakultur-branchen side, der har stået skarpt overfor hinanden i rigtig mange år. Derfor er flere virksomheder begyndt at drive fiskefarme på land, der benytter sig af den sidste nye moderne teknologi med bassiner afgrænset fra havet, styrbart så fiskeproduktionen dermed bliver langt mere kontrolleret og miljøvenlig.
Blandt de virksomheder, som satser på landbaserede fiskefarme, er Skagen Salmon, oplyser Fodevarewatch.dk og fortæller samtidig at Virksomheden er ved at bygge et anlæg, der skal producere cirka 3.300 tons laks om året på land.
I en kommentar til konceptet, sammenligner direktør Jens Petri Petersen fra Skagen Salmon dét med et drivhus, hvor man dyrker tomater og agurker. Her regulerer man klimaet og gødningen i drivhuset. »Man ved hvad der kommer både ind og ud,« siger han og fortsætter, »Fiskeproduktionen bliver mere kontrolleret. Ideen er jo netop, at det skal være ansvarligt miljømæssigt og ikke have så store negative aftryk på omgivelserne,« understreger direktøren.
Virksomheden har ifølge Jens Petri Petersen købt fiskeæg i Norge og Island, som bliver til færdige fisk, i en størrelse der er klar til produktion inden for to år. En fuldfed laks vejer, efter direktøren mening, gerne 3,5 kilo og derfor går der en tid, før fisken har vokset sig stor nok til, at blive langet over disken i supermarkedet.
Mindsker miljøpåvirkningen
Havmiljøet i Danmark er i forvejen belastet af alt for meget kvælstof og fosfor, hvilket man undgår i den landbaserede produktionsmetode. En metode, som har været udbredt til opdræt af ferskvandsfisk i flere år, fortæller Henning Mørk Jørgensen der er havbiolog hos Danmarks Naturfredningsforening. Han er også positivt stemt overfor produktionen af saltvandsfisk på land, som han sammenligner med produktionen af ferskvandsfisk herhjemme. »På land er det muligt at recirkulere vandet og rense spildevandsstrømmen. Så hvis man vil lave fiskeopdræt, er dette i høj grad vejen at gå i fremtiden,« siger havbiologen og tilføjer, at langt størstedelen af produktionen af ferskvandsfisk herhjemme foregår på anlæg med stor rensningseffekt. Der kan derfor være en stor miljøgevinst at hente, hvis man omlægger produktionen af saltvandsfisk til samme type anlæg.
Du kan læse hele artiklen i Fodevarewatch.dk her (kræver abonnement) – Fiskeindustrien satser stort på miljøvenlige middagsfisk.
Planen er blevet offentliggjort og kan ses her på engelsk.