Af Rasmus Prehn
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Socialdemokratiet
Regeringen vil vise vejen til, hvordan vi når en reduktion af CO2-udslippet i landbruget med 7,1 mio. tons i 2030.
Det er overskriften for regeringens oplæg til forhandlinger om en klimahandlingsplan for dansk landbrug, som vi præsenterer i morgen kl. 11.
7,1 mio. tons er høje, grønne ambitioner, og ikke mange andre lande kan på samme måde vise vejen til en grøn omstilling af landbruget.
Når jeg alligevel tror på, at det kan lade sig gøre, skyldes det, at jeg både kan se potentialet her og nu, men også i fremtiden.
Her og nu kan vi blandt andet udtage flere lavbundjorder, vi kan plante mere skov, vi kan få CO2-udledende gylle hurtigere fra stalden, og vi kan reducere udledningen af kvælstof gennem en lang række initiativer. Det bringer os langt.
Lige så centralt for at det kan lade sig gøre, er de såkaldte tekniske reduktionspotentialer. Det er fremtidens løsninger til at reducere CO2-udslippet i landbruget, og de er tættere på end nogensinde før.
En af de potentielle løsninger besøgte jeg i dag hos Henrik Stiesdal, som I ser på billedet. Han er opfinderen bag teknologien SkyClean, som kan levere markante klimareduktioner ved at bruge halm, gylle, dybstrøelse og andre af landbrugets restprodukter til dels at danne klimaneutralt flybrændstof og dels at binde kulstof i jorden. Det er enormt spændende og rummer potentiale på højde med vindmølleeventyret.
I dag er løsninger som førnævnte tættere på og mere realiserbare end nogensinde. Rigtig meget kan lade sig gøre, hvis vi sætter ind med de korrekte rygstød og skulderklap. Derfor er en vigtig del af vejen mod reduktionen på 7.1 mio. tons blandt andet, at vi i oplægget ønsker at støtte grøn forskning og udvikling af nye teknologier på landbrugsområdet.
Det er dog lige så vigtigt for mig, at vi tager hensyn til, at dansk landbrug står over for en kæmpe opgave i dette årti. For der er ingen lette løsninger og meget på spil. For klimaet, men så sandelig også for erhvervet og lokalsamfundene. Det skal vi have øje for i forhandlingerne, og det kalder på bred opbakning og et nationalt kompromis.
Derfor glæder jeg mig til at komme i gang med at drøfte oplægget med de andre partier, og jeg glæder mig til at fortælle alle mere om det hele.