Lidt spredte og dårligt bevarede dyreknogler blandt velbevarede træ redskaber og smukke sten kan være svære at se pointen med som publikum i en udstilling.
Hvorfor udstiller museet mon de ikke så velbevarede knogler, når de andre montrer er fulde af meget velbevarede menneske og dyre kranier? Jo, fordi de dårligt bevarede knogler fortæller en hel masse om, hvordan hesten i det her tilfælde blev ofret og udstillet.
Hesten blev slagtet og spist sikkert ved en rituel fest. Men skindet med de nederste knogler i benene og hovedet intakt blev hængt op på et stillads i af birkegrene i offermosen. Her hang det og svajede i vinden mens ravnene hakkede i det og man kunne se ofret fra bakkedragene og bopladsen.
Det billede vil museumsfolkene gerne formidle til publikum på en dramatisk måde, hvor man ikke er i tvivl om, hvad er originale fund, der understøtter tolkningen, og hvad er iscenesættelse, så derfor skabte Sidsel spøgelseshesten.
Du kan besøge spøgelseshesten, og de andre offerdyr og de mange menneskeofre fra Vendsyssels jernalder i udstillingen: DØDENS TEATER på Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring.
Museet er åbent 11-16, tirsdag-fredag samt søndag.
Kilde: VHM.