Lundergårdskolen har tilmeldt sig og er blevet udtrukket til at deltage i et tre årigt forsøg med skolemad løbende fra medio 2025 til 2028.
Ambitionen med forsøget er at få erfaringer med forskellige måder at organisere skolemadsordninger på og få mere viden om skolemads betydning for elevernes sundhed, læring og trivsel. De udvalgte skoler er blevet udtrukket til at prøve én af fire modeller:
- Lokal produktion af maden – enten med eller uden forældrebetaling.
- Ekstern leverandør af maden – enten med eller uden forældrebetaling.
Deltagende skoler skal senest på første skoledag i 2026 efter juleferien tilbyde elever skolemad.
Lodtrækningen
Lundergårdskolen er blevet udtrukket til at prøve en frokost madordning for elever på mellemtrinnet med en forældrebetaling på 15 kr. pr. måltid.
Lundergård har i forvejen en veldrevet kantine, så maden vil blive produceret på skolen. Forældrene vil skulle tilmelde deres børn til ordningen, og håbet er, at de fleste forældre vil tage imod tilbuddet. Det forventes, at ordningen på Lundergård kan starte op i uge 43.
Pædagogiske rammer
Afhængig af antal tilmeldte vil eleverne enten spise i klassen sammen med en lærer/pædagog eller i kantinen. I dette tilfælde vil der blive indrettet et hyggeligt afsnit ved kantinen, hvor eleverne kan samles og spise sammen med en lærer/pædagog.
Elevinddragelse
Der vil blive oprettet et ”kostudvalg” bestående af kantineleder, skoleleder, teknisk serviceleder, elever fra ”lille elevråd” og en lærer. Udvalget vil arbejde med:
- Hvilken mad eleverne kunne ønske sig
- Hvordan der kan skabes gode rammer om måltidet.
Der vil ligeledes blive arbejdet med, hvordan eleverne kan inddrages i tilberedning og/eller servering af maden under hensyntagen til lovgivningen omkring dette.
Evaluering
Formålet med forsøget er at tilvejebringe et videns- og erfaringsgrundlag. Rambøll og TrygFondens Børneforskningscenter har derfor fået til opgave at udarbejde en videns- og erfaringsopsamling samt en effektevaluering.
- Videns- og erfaringsopsamlingen har til formål at indsamle erfaringer med implementeringen og gennemførslen af madordningen i praksis.
- Effektevalueringen skal undersøge skolemads betydning for elevernes sundhed, trivsel og læring.
Der skal indsamles erfaringer med
- Lokal og ekstern produktion af maden,
- Elevinddragelse,
- Pædagogiske rammer omkring måltidet,
- Kvaliteten af maden, herunder hvordan og i hvilken grad maden lever op til De Officielle Kostråd,
- Omkostninger forbundet med skolemad fordelt på relevante poster som fx råvarer, lønninger mv., samt andre praktiske forhold omkring madordningerne.
Alle elever på Lundegård vil blive inddraget i en spørgeskemaundersøgelse – både de elever, der er med i madordningen og alle de øvrige elever, der hermed udgør en ”sammenligningsgruppe”.
Økonomi
Tilskudsbeløb i 2025: Kr. 688.900
Årligt tilskudsbeløb 2026-2028 (2025-niveau): Kr. 1.687.200
Samlet tilskudsbeløb 2025-2028 (2025-niveau): Kr. 5.750.500
Afledte bevillingsmæssige tilpasninger vedr. 2025 indarbejdes i Økonomirapport 2, mens bevillingerne i 2026-2028 indarbejdes som administrativt ændringsforslag til 2. behandlingen af Budget 2026-2029.
Tilskudsbeløb fra 2026-28 reguleres svarende til bevillingen på finanslovskontoen for de pågældende år.
Personale
Ingen bemærkninger.
Sundhed
Madordningen implementeres indenfor rammerne af Mad- og måltidspolitikken.
Indstilling
Direktøren for Børne- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstillede, at orienteringen tages til efterretning.
Beslutning
Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Claus Mørkbak Højrup (V) deltog ikke i mødet.


