Behovet for en ny efteruddannelse i madkundskab fremgik tydeligt af en undersøgelse, som blev lavet i foråret 2022.
Den viste med al tydelighed, at kun seks ud af ti madkundskabslærere var uddannet med linjefag, mens kun godt en tredjedel har været på efteruddannelse. Og det smittede af på undervisningen.
Ganske vist har folkeskolelærer Susanne Bech både linjefaget og mange års erfaring, men hun savnede alligevel at blive opdateret på området, hvilket fik hende til at tilmelde sig efteruddannelsen Projekt Mad Aktion.

Der er nemlig tale om en efteruddannelse til madkundskabslærere og dertil materialer, som understøtter en virkelighedsnær og problemorienteret undervisning, som Susanne Bech denne torsdag fik lejlighed til at udfolde på Bindslev Skole i selskab med kokken Lasse fra den berømmede og prisbelønnede Restaurant Tri i Agger.
Dagen blev brugt sammen med en flok elever fra 5. og 6. klasse, der skulle i gang med at tilberede tre flotte og friske torsk, som samme morgen var indkøbt hos Hanstholm Fiskeauktion. En af den professionelle koks vigtigste pointer var, at så godt som alt på fisken kan bruges i madlavningen. Børnene fik derfor lejlighed til at skære blandt andet tunger og øjne ud på torskene. 

Lasse viste sig desuden undervejs ikke bare at kunne håndtere skolekøkkenets knive og redskaber, men også at have et rigtig godt greb om både børnene og læreren, der alle bogstavelig talt fik fingrene i fisken.
Det blev derfor en lærerig torsdag, hvor børnene på Bindslev Skole fik filetteret og smagt på torsken, mens læreren fik suppleret sin teoretiske viden fra kurset hos Projekt Mad Aktion.
FAKTA OM MAD AKTION
- Projekt Mad Aktion udvikler en efteruddannelse til madkundskabslærere og materialer, der understøtter en virkelighedsnær og problemorienteret undervisning.
- 350 madkundskabslærere fra hele landet får mulighed for at deltage i efteruddannelsen fra august 2023 og tre år frem.
- A. P. Møller Fonden har bevilget 8,5 mio. kr. fra fondens folkeskoledonation til projektet.
- Projekt Mad Aktion har en projektperiode på tre et halvt år.
- Bag projektet står Madkulturen og professionshøjskolerne i Danmark.
Foto: Niels Skipper.


