Den dejlige julemad venter forude, og så kan det være en god idé at genopfriske gode råd til at undgå dårlig mave.
For det første er det altid fornuftigt ikke at spise eller drikke for meget. Det er jo ikke bæredygtigt, for nu at være moderne. For meget mad og drikke kan nemt bære én direkte i seng eller på toilettet.
Derfor er det vigtigt at huske på og følge de gode råd, som Fødevarestyrelsen gerne deler også i forbindelse med julemaden.
Temperatur, holdbarhed, opbevaring og hygiejne er nøgleord. Det er sund fornuft.
Når du handler og køber fødevarer, kan du selv holde et øje med for eksempel temperaturen i køleskabe og frysere i butikken. Det gælder ikke mindst fritstående kølere, som også bør være forsynet med temperaturovervågning, så kunden kan holde øje temperaturen.
Generelt i få vendinger; fersk fisk skal opbevares ved højest to grader og andre fødevarer på køl ved højest fem grader. Alt andet kan give trælse udfordringer for maven.
Fødevarestyrelsen deler frem til jul flere gode råd på sociale medier om, hvordan man – værter og gæster – undgår madspild og mavepine på grund af julens måltider.
Fødevarestyrelsen har derfor disse gode råd til dig:
Rengør og ryd ud i køleskabet.
Tjek at temperaturen i køleskabet er maksimalt fem grader.
Vask hænderne grundigt inden og undervejs i madlavningen.
Hold den rå and og andet råt kød adskilt fra mad, der er klar til at blive spist, for eksempel salat eller brød.
Servér de varme retter rygende varme.
Sæt rester af maden hurtigt på køl. Så undgår du også madspild.
Følg nedtællingen til julen på din lokale netavis NordsøPosten.


