Af Paw Rytter
Christiansdalsvej 83
Vrå
En væsentlig del af udvidelsen af Hirtshals Havn vil blive betalt gennem deponi af forurenet jord.
Det fremgår af sagsakter, der blev udvekslet mellem stabschef Martin Sort Mikkelsen og den tidligere havnedirektør Jens Kirketerp Jensen. Planerne fremgår blandt andet af et notat udarbejdet af en af Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomheder MOE.
Notatet redegør blandt andet for, hvor meget tre virksomheder, der alle opererer i Nordjylland, tager for at modtage forurenet jord til deponi. Prisen varierer overraskende meget. Den billigste Jyskjordhåndtering taget 48 kr. pr ton, mens den dyreste er vores lokale affaldsselskab AVV, der kræver hele 240 kr. pr ton. Uden at redegøre nærmere for det bagvedliggende rationale når rådgiverne fra MOE frem til en antagelse om, at Hirtshals Havn kan forvente at få 70 kr. pr. ton.
Selvom notatet sikkert er blevet godt betalt, er rådgiverne frække nok til at behandle en af de vigtigste problemstillinger med følgende betragtning: ”Der er ikke søgt oplysninger om udbud/efterspørgsel i nærområdet.”
Kort sagt så siger notat intet om, hvorvidt Hirtshals havn kan forvente at få kunder i butikken.
Af et budget udarbejdet i marts 2020 af revionsfirmaet BDO fremgår, at deponeringen af lettere forurenet jord forventes at kunne indbringe optil 172 millioner kr. Den forurenede jord spiller altså en afgørende rolle for, hvorvidt økonomien i udvidelsen hænger sammen.
Spørgsmålet er om, der overhovedet er forurenet jord nok, og hvad der sker med prisen, når markedet finder ud af, at Hirtshals Havn har nogle huller, som man gerne vil have fyldt op?
Stor tak og ros til Paw Rytter for hans utrættelige bestræbelser for at få tingene frem i lyset i sager som vedrører alle os borgere i kommunen. Det ville være godt at få ham valgt ind i Byrådet.😀
Der er et eller andet mærkeligt hér. Googler man: “Hvad gør man med forurenet jord” kommer der en del svar, som mest handler om lettere forurenet jord. Under alle omstændigheder skriver Miljøstyrelsen bl.a: “Et godkendt modtageanlæg er et anlæg, der er godkendt af myndighederne i Henhold til § 33 i lov om miljøbeskyttelse til at modtage og håndtere jord. Kommunen kan oplyse om, hvilke godkendte modtageanlæg der findes, uanset om du flytter jorden til eller fra et godkendt modtageanlæg.”
Gad vide om dette forhold er afklaret?