Efter sommerferien indkalder fiskeriminister Rasmus Prehn (S) til forhandlingerne om Brexit-kompensation. Men allerede nu gør han det klart, at de danske fiskere ikke skal forvente en fuld, direkte kompensation. Det sagde han på et åbent samråd onsdag 23. juni.
Problemet er EU’s statsstøtteregler, som ikke gør det muligt lovligt at kompensere fiskerne direkte.
– Direkte kompensation til fiskerne bliver anset som statsstøtte, og det må man ikke ifølge EU-retten, siger Rasmus Prehn:
– Vi ønsker at gøre alt, hvad vi kan for at udbetale pengene til fiskerene. Men vi risikerer, at fiskerne så skal betale pengene tilbage, hvis vi har udbetalt for meget i forhold til reglerne om statsstøtte.
I stedet for direkte støtte betinger EU sig, at en del af pengene går til en omstilling af erhvervet. Det kan eksempelvis være i form af ophugningsordning eller omstilling af fiskeriet.
Venstre er kritisk
Venstres Torsten Schack Pedersen, som havde indkaldt til samrådet, er dog kritisk over for regeringens tilgang. Han henviser til opgørelsen fra Fiskeristyrelsen, der eksempelvis viser, at en 34 meter lang trawler fra Hanstholm vil have et tab på mere end 15 millioner kroner som følge af brexit.
– Jeg er meget frustreret over, at regeringen har indgået en aftale, hvor man afskærer for direkte kompensation.
– For et halvt år siden kunne det ikke lade sig gøre at give direkte kompensation til minkavlerne. Det kunne det så godt, efter at statsministeren tog kontakt til EU-kommissionsformanden, siger Torsten Schack med henvisning til aflivningen af alle danske mink.
Hænder er bundet
Rasmus Prehn er åben over for igen at undersøge mulighederne for direkte støtte, men reelt er regeringens hænder bundet, lader ministeren forstå.
EU og medlemslandene er blevet enige om en brexit-reserve, hvorfra der afsættes to milliarder kroner til kompensation for Danmarks samhandel med Storbritannien.
Heraf går 1,1 milliarder kroner til fiskerierhvervet.
Kilde: FiskeriTidende.