Det skal være sjovt at gå på arbejde, men for fiskerne er virkeligheden en helt anden. Arbejdsmiljøet er under pres, og fiskerne har ondt i psyken, lyder det fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd i et åbent brev til fiskeriminister Rasmus Prehn (S).
Det er de mange regler, styring og kontrol af fiskerierhvervet, som slider på fiskerne. Reglerne bliver flere og flere, og det skaber et voldsomt psykisk pres, hvor den enkelte fisker bliver stresset og nedbrudt.
– Nu er det efterhånden blevet så grelt, at fiskere flygter fra erhvervet eller slet ikke tør gå ind i det. De psykiske konsekvenser af konstant at føle sig kontrolleret og jaget er markante og klapjagten på fiskerne er i gang med at ødelægge et erhverv, der bidrager til at skabe arbejdspladser – ikke mindst i udkantsområderne. På vegne af fiskerne beder Fiskeriets Arbejdsmiljøråd derfor ministeren om at handle. Kontrol- og regeltyranniet, vi lever under, må høre op, skriver bestyrelsen i Fiskeriets Arbejdsmiljøråd i det åbne brev, som du kan læse i sin fulde længde her.
De håber, at ministeren vil ty til handling, for det er der brug for.
– Sammen med de øvrige partier i Folketinget må vi bede ministeren se på det hårde greb, fiskeriet er udsat for, og på, hvordan det kan løsnes. Lyt til fiskerierhvervet, tag os med ved bordet og skab handling, så vi fortsat kan skabe arbejdspladser og tjene penge til den danske statskasse.
– Det er os, der har gummistøvlerne på og står ude i vind og vejr. Vi kender virkeligheden på havet, og bør tages med på råd, når erhvervet skal indrettes, slutter Fiskeriets Arbejdsmiljøråd.
Eksempler på fiskerne virkelighed
En fisker er ude i hårdt vejr i en lille båd, men tør ikke sejle i havn. Han venter på, at der er gået de krævede to timer fra han har meldt, at han går i land. Samtidig sidder kontrollen allerede i havnen og venter, de har hans telefonnummer og kan se, hvor skidt vejret er. Alligevel ringer de ham ikke op og lader ham sejle i havn.
En ung mand vælger fiskeriet som levevej. En fantastisk – og sjælden – begivenhed. På en af sine første ture fanger han lidt over de tilladte 6 ton. Det drejer sig om få hundrede kilo over. Det får han en bøde for på 35.000 kroner. Hans mor siger: “Jeg har sagt til min søn, at han skal komme ud af fiskeriet. De vil ham det ikke godt.”
En hummerfisker kommer ind, og hans fangst skal kontrolvejes. To af hans kasser ligger fem procent over den tilladte vægt. Han har meldt 433 kilo i alt. Kontrollen vil nu have hele partiet vejet om, og konkluderer, at der er 1 kilo i difference. Ét kilo (for meget) ud af i alt 434 kilo. Fiskeren får en bøde på 3.000 kroner.
En kystfisker tør ikke sælge rødspætter til turisterne. De vil ellers rigtig gerne købe af ham, og muligheden er da også med til at tiltrække turister og skabe liv i havnene. Men fiskeren er ordblind og bange for, at han kommer til at skrive forkert i sin logbog og få bøder, når han skal holde styr på de nye tal.
Kilde: FiskeriTidende.