Den kompensationsordning til de mange minkavlere, som de kommende måneder skal have aflivet deres mink, er nu på plads.
Dermed kan Fødevarestyrelsen, assisteret af Beredskabsstyrelsen og politiet gå i gang med aflivningen fra i morgen, torsdag. Op omkring 200 mand er involveret i operationen, der kommer til at strække sig over flere måneder. Aflivningerne går efter planen i gang torsdag. I første omgang ved Gjøl i Nordjylland og ved Bording i Ikast-Brande Kommune. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Det ligger fast, efter regeringen torsdag besluttede, at alle smittede minkfarme i Danmark samt minkfarme inden for en radius af 7,8 kilometer fra smittede farme skal aflives som følge af den stigende smitte med COVID-19.
To muligheder for kompensation
Der er to mulige kompensationsmodeller for de minkavlere, der i den kommende tid vil få deres besætning aflivet som en del af indsatsen mod spredning af COVID-19.
Minkavlerne kan vælge:
- At få kompensationen udbetalt med det samme ud fra en standardiseret tabspris
- At modtage et á conto beløb, som vil blive endeligt opgjort, når næste års priser på minkskind kendes.
For at sikre så hurtig en proces som muligt vil minkavlerne blive kompenseret økonomisk ud fra en standardiseret tabspris for minkene, der dog vil kunne svinge afhængigt af skindenes kvalitet.
Derudover vil minkavlerne blive kompenseret for deres driftstab, knyttet til aflivningen af deres avlsdyr. Denne del af kompensationen vil afhænge af, om der har været konstateret smitte i besætningen eller ej.
Minkfarme med konstateret smitte vil modtage 20 pct. i kompensation for driftstabet, mens farme uden smitte vil modtage fuld kompensation.
Lokal minkavler drejer nøglen om
– Det er lidt svært at udtale sig om aftalen, når vi ikke har fået lov til at gennemlæse den endnu, men vi kan forstå på det, at der er stor forskel på, hvordan smittede og ikke smittede farme kompenseres. Så vi er startet på en konflikt en gang mere. Nogle gange kan man komme i tvivl om, om det er smitten eller minkavlere, man jagter.
Sådan siger Erik Vestergaard, der er minkavler på Gjøl. Han er bekymret for prisen på den kompensation, han kan få.
– Jeg kender ikke prisen på det endnu, men hvis vi ligger på et lavt niveau, stopper vi bare. Vi kan ikke producere mink uden at have penge at købe foder for.
Hvilke konsekvenser har det for dig, at alle dine dyr skal aflives? Lukker du farmen, eller starter du op igen fra bunden?
– Vi lukker. Vi lukker 100 procent, og det gør de kollegaer, jeg har talt med også. For det ser ikke ud til, at det bud på erstatninger, der er kommet, står mål med, at man kan købe dyr igen.
TV2 Nord har onsdag aften kontaktet Fødevarestyrelsen for at få de konkrete priser for kompensationen, men det har ikke været muligt at få tallene endnu.
Kilde: TV2 Nord.