Danmarks Vilde Haver’ er en vild folkebevægelse, der er med til at skabe den handling, naturen har brug for. Gennem inspiration til for eksempel vandhuller, høstakke og hjemmehørende arter giver projektet danskerne den nødvendige viden til at give naturen og biodiversiteten en hjælpende hånd på egen hjemmebane. Og hver kvadratmeter tæller i kampen.
”Vi oplever en stor tilslutning til ’Danmarks Vilde Haver’. Antallet af deltagere er mere end fordoblet i forhold til sidste år – og det er med mere end to måneder tilbage af dette års projekt. Det høje engagement viser, at mange danskere interesserer sig for naturen og biodiversiteten, og at vi som individer er villige til at bidrage til at forbedre den. Der skal kæmpes hårdt for den danske biodiversitet, så jeg bliver ekstra fortrøstningsfuld på vores naturs vegne, når så mange står sammen og bliver en del af løsningen fremfor problemet,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Én deltager – 50.000 kvadratmeter
De mange tilmeldte kvadratmeter rummer alt fra haver og altankasser til indkørsler og store fællesarealer. Én af de mange deltagere er Lillian Jensen fra Nysted på Lolland, som har dedikeret hele 50.000 kvadratmeter – svarende til 7 fodboldbaner – til kampen for en bedre biodiversitet i Danmark. I det store areal har Lillian givet jorden ro og ladet de vilde planter få plads. Det har resulteret i, at store tæpper af vild merian er flyttet ind, hvilket medfører et summende liv fra insekter.
”Jeg er med i Danmarks Vilde Haver, fordi naturen er min allerhøjeste prioritet. Den er så vigtig for hele klodens overlevelse, men også for vores mentale og følelsesmæssige velbefindende som mennesker,” siger Lillian.
Også IKEA Danmark, der er partner på projektet i år, bidrager med deres kvadratmeter omkring de danske varehuse. Det gælder blandt andet 25.000 kvadratmeter græs rundt om varehuset i Taastrup, som nu får lov til at stå. Dertil har medarbejderne fjernet græs og plantet en engblanding på 1.000 kvadratmeter, der skal gøre gavn for blandt andet sommerfugle og bier.
En vild have kan også være pæn
Der er mange måder, man kan give naturen og dyrelivet mere plads i haven. Man kan for eksempel helt enkelt lade det hele gro. Men biodiversitet behøver ikke stå i modsætning til en have, der er indrettet med blomsterkrukker, rosenbed, køkkenhave og plads til familien – tværtimod. Ifølge Haveselskabet er det heller ikke besværligt eller tidskrævende at få en vildt pæn have.
”At give naturen plads betyder ikke, at man skal give slip på hele haven. Men ved at give naturen et hjørne af haven eller altanen og huske naturen, når vi planter nyt, gør vi en kæmpe forskel. I vores rådgivning kan vi høre, at flere og flere haveejere har taget budskabet til sig og tænker vilde plantearter, dyr og insekter med i planen, når de indretter sig udenfor. Vi er glade for den store interesse for større biodiversitet i haverne, for haveejerne kan gøre meget mere for den vilde natur, end de fleste sikkert tror,” siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.
Dansk natur og biodiversitet har det skidt
Der er et massivt pres på Danmarks vilde natur og biodiversitet. Arter forsvinder i rekordfart, og det har store konsekvenser for biodiversiteten. Rødlisten fra 2019 viser blandt andet, at danske dyre- plante- og svampearter ikke har fået det bedre siden 2010, og at mange arter fortsat er i risiko for at uddø. Der er behov for handling, og det er lige netop handling for naturen, WWF Verdensnaturfonden, Haveselskabet og IKEA gerne vil skabe.
Og meget tyder også på, at interessen for biodiversitet og vild natur i de danske haver er steget, siden WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet startede ’Danmarks Vilde Haver’ i 2020. I år får projektet nemlig selskab af andre lignende projekter, blandt andre ’Sammen om et vildere Danmark’ fra Miljøministeriet og ’Slip haven fri’ fra Danmarks Naturfredningsforening og Rema 1000.
Vær med i folkebevægelsen
I skrivende stund er flere en 3.375 danskere tilmeldt ’Danmarks Vilde Haver’ med mere end 2,4 millioner kvadratmeter fordelt på haver, altaner og fællesarealer. Og man kan stadig nå at være med i kampen for den danske biodiversitet ved at tilmelde sig på hjemmesiden danmarksvildehaver.dk.