I denne uge og den næste rejser Jobpatruljen det nordjyske sommerland tyndt for at informere de unge fritidsjobbere og deres arbejdsgivere om regler, rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet. Og allerede nu kan Jobpatruljens aktivister konstatere, at der er rimeligt godt styr på arbejdsforholdene for de yngste på arbejdsmarkedet.
Sidste år stødte Jobpatruljen på problemer hos flere end hver tredje nordjyske ungarbejder, men efter de første tre dage rundt i Nordjylland er det et anderledes positivt billede, der tegnes, og det glæder Ida Bang Jensen, der er ungdomskonsulent i HK Nordjylland og tovholder for den nordjyske del af Jobpatruljen.
– Alle steder er vi blevet taget rigtig godt imod, og selv om der har været nogle sager, vi har sendt til faglig opfølgning, så er de heldigvis ikke af samme alvorlige karakter som nogle af dem, vi så sidste år. Det drejer sig om f.eks. en ungarbejder, der har haft vagter på ni timer i stedet for de tilladte otte. Da vores frivillige talte med ham, var han selv godt tilfreds og ville gerne give den en skalle her i sommerferien, men det ændrer jo ikke på, at reglerne skal overholdes, siger Ida Bang Jensen.
Udover denne og nogle andre sager om arbejdstider, f.eks. for få og for korte pauser, er de nordjyske frivillige i Jobpatruljen også stødt på enkelte sager om arbejdsmiljø. Her har de blandt andet mødt en ungarbejder under 15 år, der betjente en industriopvaskemaskine, selv om man skal være mindst 15 år for at gøre dette, og en anden, der rengjorde en flaskeautomat.
Ekstra hensyn til unge
– Vores frivillige fik en fornuftig snak med de pågældende unge, og det er ikke vores indtryk, at det er af ond vilje, når arbejdsgiverne overtræder reglerne på den måde. Ofte er det mere et spørgsmål om, at de ikke lige har været opmærksomme på, hvordan reglerne er. Men man skal huske, at unge under 18 år ofte kun har meget begrænset erhvervserfaring, og dermed heller ikke selv ved ret meget om den risiko, de løber, hvis de påtager sig arbejde, der er for farligt for dem. Derfor skylder vi de unge at tage ekstra hensyn til dem, og det er også det, lovgivningen tager højde for. Det er vi med vores oplysningskampagne med til at minde både de unge og arbejdsgiverne om. Derfor er vi glade for, at de nordjyske arbejdsgivere tager så godt imod os i Jobpatruljen, og det viser også, at Jobpatruljen bestemt stadig har sin berettigelse, siger Ida Bang Jensen.
33 sager til opfølgning
Jobpatruljen er fagbevægelsens landsdækkende oplysningskampagne overfor 13 til 17-årige med fritidsjob. Jobpatruljen begyndte i 1979. I Nordjylland er den organiseret af HK og 3F.
Indtil videre har de frivillige i Jobpatruljen været forbi Hjørring, Løkken, Tornby, Sindal, Tversted, Hirtshals, Skagen, Strandby og Frederikshavn i det nordlige Vendsyssel samt Støvring, Rebild, Skørping, Storvorde, Haverslev, Terndrup, Svenstrup og Aalborg.
I alt har Jobpatruljen i Nordjylland i løbet af de første tre dage interviewet 146 unge. Heraf har de sendt 33 sager videre til faglig opfølgning i de relevante fagforbund, hvor det vurderes, om der skal gås videre med sagerne.