Flemming Hammer finder det som formand for Bunkergruppen Hirtshals og chef for vedligeholdelse af Hirtshals Bunkermuseum fantastisk at se, at andre tager initiativ til at formidle nogle af de andre efterladenskaber fra besættelsen, som stadig ses i det nordvestlige Vendsyssel.
En privat gruppe interesserede fra Hirtshals, der har deres frivillige gang på Vendsyssel Historiske Museum, har nemlig nu på eget initiativ åbnet en bunker og aflukket den igen, hvorefter de har lavet noget information og placeret det ved bunkeren på Nejstbrinken. Interesserede folk kan dermed læse lidt om, hvad betondækslet gemmer og bunkeren har været brugt til.
– Dét bifalder jeg i høj grad, og med over 300 bunkere bygget i Hirtshals og kun en håndfuld fjernet, så er der rigeligt at fortælle de kommende generationer om. Som besættelshistorisk formidler og som formand for den forening, der i 1991 påbegyndte oprettelsen og udgravningen af de knapt 70 bunkere på 10 batteri ved Hirtshals Fyr, ved jeg om nogen, hvor vigtigt det er med samkøring, enslydende tekster og professionel udseende på formidlingsskilte, så jeg håber, at oplægget til skiltet blot er en demoudgave og at planen på sigt er, at den private gruppe kontakter os i Hirtshals Bunkermuseum og Bunkergruppen Hirtshals, så vi kan lave en fælles plan i Hirtshals og ens materiale til den vigtige formidling, siger Flemming Hammer i en kommentar til bunkeren ved Nejstbrinken.
– Jens Gerstrøm, der er manden bag, er en dygtig bunkermand, så materialet og informationerne på skiltet er 100 i orden og detaljerne er på plads. Super godt, at der er flere, der vil være med på opgaven at formidle historien i Hirtshals, tilføjer Flemming Hammer.
Foto: Niels Skipper.