Lige for tiden bugner mange af de nordjyske træer med æbler, og ligeledes er talrige plæner belagt med nedfaldsæbler – måske mange flere end man kan nå at få spist, hvilket kan være en smule frustrerende, men fortvivl ej.
Allerede nu kan du gå i gang med at samle dine æbler sammen, for på Kartoffeldagen kan du medbringe dine egne æbler fra haven og presse dem til lækker most i museets æblepresse. Du skal blot også huske beholdere til at transportere din æblemost hjem i.
Hvis man derimod ikke har mulighed for at medbringe egne æbler, så er der i stedet mulighed for at besøge en af de lokale fødevareproducenter, der gæster museet i anledning af kartoffeldagen. Her er der nemlig bl.a. mulighed for at besøge Lykkesholm Æblers bod, hvor der kan købes varer fra Danmarks nordligst placerede æbleplantage med beliggenhed i Hjørring, hvor der findes hele 1400 træer fordelt på seks æblesorter. Der er ligeledes mulighed for at handle lækre oste hos Jyske Oste fra Østervrå, røgvarer fra Høsten Torp Røgeri fra Bindslev eller kornprodukter hos Vester Hedegaard fra Pandrup, hvor der hvert år dyrkes op mod 30 forskellige kornsorter.
Hvis man gerne vil vide mere om de mange gamle danske æblesorter, der findes i æblelunden ved Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg, kan man i løbet af dagen også tage med naturvejleder Jakob Kofoed på en gåtur i æblelunden, hvor der blandt andet fortælles om æblets kulturhistorie og de æblesorter, der er at finde her.