Et spændende besøg på Poulstrup Friskole gjorde stort indtryk på kandidaten fra Venstre. Vigtigheden af at bevare de små landsbyskoler er hun meget enig i ikke mindst af hensyn til lokalområderne. Under besøget i dag indså den liberale kandidat desuden vigtigheden af, at alle børnene virkelig bliver set præcis, som de er.
– Her er højt til loftet og plads til alle. Der summede af kærlige hænder, respekt og god opførsel. Jeg overværede en samling , der foregik i den gymnastiksal, jeg selv har spillet skolekomedier, holdt skolefester, sunget morgensang og ikke mindst ledet gymnastik i gennem de unge år, fortæller Mette Brath, der næsten fornemmede den daværende inspektør hr. Hvid, der sang for, hver eneste morgen, med en stor autoritet.
– Skolelederen Kristian Bertelsen satte mig ind i den økonomiske del af friskole kontra folkeskole. Når et barn ikke går i folkeskolen, skal kommunen betale et bidrag til staten. Bidraget er i 2021 fastsat 39.662 kr. årligt pr elev. Kommunen skal uanset hvor eleven vælger at gå i skole, dække udgifter til sundhedspleje, PPR, tandpleje, studievejledning og andet. Og i gennemsnit er den kommunale udgift pr. elev i folkeskolen 67.580 kr årligt. Det giver faktisk kommunen en årlig mindsket udgift på 27.918 kr. pr. elev, der går i friskole eller privat grundskole, forklarer Mette Brath.
– Selvfølgelig skal vi have både kommunale skoler og friskoler. Jeg håber de kommunale folkeskoler og friskolerne vil lære af hinanden. Det er gode vilkår for både elever og ansatte, der giver den bedste skolegang. Og det er i skoleårene, børnene formes til resten af livet, tilføjer Mette Brath.
Skolen summede ifølge byrådskandidaten af liv og glade elever samt ansatte. Og duften fra Vrejlev Hæstrup Skole hænger angiveligt stadig ved.
Det frie valg er tydeligvis et centralt tema i valgkampen for Mette Brath og Venstre. Retten til selv at bestemme og forme eget liv er vigtigt.
– Og vi kan allesammen gøre os lidt mere umage, slutter Mette Brath.