Af Paw Rytter
Christiansdalsvej 83
Vrå
Biogas/metan er mange gange mere skadeligt for klimaet end co2. Ifølge Energistyrelsen svarer en lækage på 1 tons metan til, at der bliver udledt hele 25 tons co2.
I Hjørring kommune blev der i 2020 produceret 33.000 tons biogas. Antager man, at udledningen af metan fra biogasanlæggene her i kommunen svarer til de resultater, der fremgår af en rapport udarbejdet af Energistyrelsen i august 2021 link, så udleder biogasanlæggene her i kommunen metan svarende til mere end 14.000 tons co2.
Ifølge fagbladet Ingeniøren link har 38% af danske biogasanlæg et metantab, der er større end 6%. Overskrides grænsen på 6%, har et biogasanlæg en decideret negativ klimaeffekt.
Ifølge Ingeniøren har de 136 biogasanlæg rundt om i landet modtaget over otte mia. kr. i støtte fra staten siden 2010. Det er sket uden, at de skulle dokumentere, at deres anlæg har styr på udslip af metan til atmosfæren.
Ovenstående aspekter kan medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget med fordel tænke lidt over, inden de på onsdag tager stilling til om GrønGas Hjørring, skal have tilladelse til at udvide sin produktion.
Mener Hr. Rytter dermed at alternativer som kulkraft og oliefyring er mindre forurenende? Hvis vi ikke bruger husdyrgødningen (for at bruge et “pænt” ord) og det biologiske husholdningsaffald til at producere biogas, hvad skal vi så gøre med det? Skal vi afskaffe landbruget og blive veganere alle sammen? Så bliver det soja-fugl og tofu-steg på Juleaften. Det er også stof til eftertanke!
Det er meget enkelt. Meget få har ultimative løsninger. Det er ganske udmærket at udnytte eller genindvinde spildprodukter. Det er derimod dårligt at producere flere end nødvendigt og som fanatiker m.h.t. produktion af mad kun at se på Danmark i en slags yderst kunstig skyttegravskrig..
I de sidete 1000 år eller mere har vi været ikke Danmark men en region. Her er det sådan at Nordmænd, Britter, Tyskere og Svenskere ikke kan dyrke nok selv. De har så til gengæld produceret noget, Vi har brug for.
Sådan mener Jeg ikke, man skal stille det op. Den positive version er de dele, der ellers gik og går i spild. Her kan Jeg være enig i, det bør kune gøres bedre.
Min egen holdning er, at dyreholdet skal ned. Landbruget skal ikke leve af at producere gylle.
Det er også logisk, idet Vi også er pålagt at skulle have flere skove og enge, der passer sig selv.
Jeg er yderst træt af alle de teoretiske regnerier og snik-snakkerier, hvor man bare siger nej til ditten og datten og samtidigt siger nej og nægter farbare løsninger, der ikke udspyr røg, støj og møg og endda er yderst rene.
Vi er nu igang med at skifte til elbiler. Hvad med dem?