Af Cathrine Pedersen Schirmer
Havpolitisk seniorrådgiver
Danmarks Naturfredningsforening
Kære fisker Frank Theodorsen.
Tak for din kommentar til DN’s debatindlæg om trawlfri zone i Bælthavet.
Her kalder du påstanden om, at trawlfiskeriet har en negativ betydning for havnaturen for noget vrøvl. Det er det nu ikke.
Forskning viser, at et bundslæbende fiskeredskab har en skadelig påvirkning på havnaturen, når det trækkes hen over havbunden. Sammen med udledning af næringsstoffer fra land og by regnes trawlfiskeriet som en af de væsentligste såkaldte presfaktorer, der er med til at skabe ubalance for det havmiljø, som vores fiskebestande er en tæt knyttet del af.
Den danske havbund bliver fisket intensivt med bundslæbende redskaber, og mange steder bliver fisk, bunddyr og havplanter konstant forstyrret eller ødelagt af fiskeredskaber, der slæbes hen over havbunden. Samtidig bliver bundsediment hvirvlet op i vandsøjlen og cirkulerer rundt her og skygger for tangskovenes vækst – og for ålegræsset, selv når der trawles udenfor ålegræsbæltet.
Når der rodes op i havbunden, så frigives også den CO2 og de næringsstoffer, der er bundet i havbunden – og det er ikke godt. Det første bidrager til klodens opvarmning – og det andet til den algeopblomstring, der hvert sommerhalvår giver problemer med iltsvind, der slår bundlevende dyr og planter ihjel i vores indre danske farvande. Samtidig har en forskningsrapport fra DTU for nyligt vist, at bifangsten af truede fiskebestande som torsk er stor ved trawlfiskeri – og at det ulovlige udsmid af døde småtorsk fra trawlfiskeriet desværre et problem.
Det er de seneste mange årtier gået ned ad bakke for den danske havnatur og fiskebestandene her. Det har mange fiskere mærket på nært hold. At give sælen og skarven skylden for den store nedtur for dansk fiskeri giver ikke mening, lyder det fra forskere.
DN påstår ikke noget sted, at vi kan ”redde” fiskeriet ved at friholde dele af den danske havbund for bundslæbende redskaber. Men hvis vi vil gøre et seriøst forsøg på at genskabe en rig og levende havnatur i Danmark – og derigennem forhåbentligt skabe et grundlag for et skånsomt og bæredygtigt fiskeri. Så skal vi begrænse det, der påvirker havnaturen mest.
I den svenske Riksdagen har politikerne for nyligt vedtaget en trawlfri zone fra kysten og 12 sømil ud langs deres Østersøkyst, netop for at give havnaturen og fiskebestandene mulighed for at rejse sig igen.
Her kan et fiskeri med skånsomme redskaber fortsætte – og det kan det også i det trawlfri danske Bælthavet.
Link til tidligere indlæg
Jeg må give Frank ret i det er svært at give de grønne ret, når man fremsætter en påstand at der ikke kan henvises til kilden men er en påstand.