Vandplanperiode 2 omfatter perioden 2015-2021. Hjørring Kommune har i Vandplan periode 2 fået udpeget 238 km vandløb, hvor der skal ske forbedring af den fysiske tilstand og 6 fysiske spærringer, der skal fjernes for at skabe fri passage for fisk. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om det vil anbefale Byrådet at frigive indtægter og udgifter som følge af Vandplan 2.
Vandplanperiode 2 omfatter perioden 2015-2021, hvor den fysiske tilpasning og forandringer som udgangspunkt senest skal være udført ved udgangen af 1. kvartal 2023. Den samlede opgave med vandplanerne er blevet forsinket grundet nationale forhold, hvilket bl.a. har betydet, at dele af indsatserne er flyttet fra et EU-retslig område til nationalt område. Der er ikke sat tidspunkt på for afslutning af de indsatser, der er flyttet til nationalt område. For projekter, der fortsat ligger i EU-regi er tidsfristen udgangen af 1. kvartal 2023.
Hjørring Kommune har i Vandplan 2 fået udpeget 238 km vandløb, hvor der skal ske forbedring af den fysiske tilstand og 6 fysiske spærringer, der skal fjernes for at skabe fri passage for fisk. De 6 spærringer omfatter de to store spærringer ved Bindslev Gl. Elværk og Mosbjerg Dambrug.
I forbindelse med planlægning af Vandplan 2 var der samlet forventet tilskud til forundersøgelse og gennemførsel af indsatser til forbedring af den fysiske tilstand i vandløbene i Hjørring Kommune på 59,000 mio. kr.
De projekter, som økonomisk fylder mest i Vandplan 2 er indsatsen omkring Fisketrappen ved Bindslev Gl. Elværk og spærringen ved Mosbjerg Dambrug. Indsatsen omkring Fisketrappen er behandlet af Teknik- og Miljøudvalget ad flere omgange. For Mosbjerg Dambrug går indsatsen på fjernelse af den eksisterende opstemning, der sikrer vand til dambruget. I forbindelse med projektet vil opstemningen blive fjernet og Uggerby Å omlagt. Projektet omfatter etablering af et nyt vandindtag til dambruget.
Forholdene omkring økonomien ved de fysiske indsatser foregår på samme vilkår som ved Vandplan 1. Hjørring Kommune laver forundersøgelsen, hvor arbejdstimerne hertil refunderes. Til denne del af opgaven vil der ligeledes i enkelte tilfælde være behov for at inddrage eksterne rådgivere. Denne udgift indgår ligeledes i refusionstilsagnet fra staten.
De fysiske indsatser udføres primært af entreprenører efter udbud af opgaven. Her har Hjørring Kommune det økonomiske udlæg, som efterfølgende refunderes af staten – op til det meddelte tilsagn. Og i henhold til den fastsatte tidsramme for projektet. Såfremt der er indsatser, som forsinkes eller bliver dyrere end meddelt tilsagn, påfalder den økonomiske byrde herved Hjørring Kommune. Dette har hidtil ikke været tilfældet, og administrationen arbejder med den grundlæggende præmis, at arbejdet med vandplanerne ikke skal koste Hjørring Kommune økonomi.
Ud over økonomien omkring de fysiske indsatser, er der ligeledes en økonomi omkring mulige erstatninger ved de foretagne fysiske indsatser. Denne udregner staten på baggrund af de enkelte projekter og kører adskilt den fysiske indsats. Økonomien til denne del for de enkelte projekter kendes først, når projekterne er færdige. Der forventes dog udgifter til erstatning for omkring 15-20 mio. kr., som refunderes af staten. De bevillingsmæssige justeringer fremsendes, når de kendes.
Økonomi
Omkostninger til både forundersøgelser og realisering af vandplanprojekter er 100% finansieret af staten i det omfang, projekterne holder sig inden for de tilskudsrammer projekterne tildeles i forbindelse med de tilsagn, der er opnået.
Gældende for det samlede projekt med Vandplan 2 opereres der med en økonomi på 59 mio. kr. fordelt med 23,600 mio. kr. vedr. de planer, som er flyttet til nationalt regi, og de øvrige 35,400 mio. kr. vedr. det EU-retslige område.
Endvidere er der en forventelig fordeling af denne økonomi med 6 mio. kr. til forundersøgelser og 53 mio. kr. til realiseringsdelen.
Likviditetsmæssigt vil udgiftstrækket omkring projekterne under EU-regi være på ca. 35 mio. kr. og en mindre del af økonomien i nationalt regi, ligge i 2022, og hvor refusionen forventes at tilgå kommunen i første halvår 2023.
Direktionens indstilling blev som allerede indledningsvis afsløre vedtaget og indebærer:
- at der meddeles og frigives en anlægsudgiftsbevilling på 59,000 mio. kr., og
- at der samtidig meddeles og frigives en anlægsindtægtsbevilling på 59,000 mio. kr., svarende til statens refusion, og
- at udgifter og indtægter afholdes fra anlægsprojekt 070990 Vandplaner – fysisk gennemførsel.