Det er snart nytår, og dermed sæson for at spise hummer, en delikatesse, som mange mennesker serverer som nytårsmenu. Og inden længe har fiskehandlere og supermarkeder massevis af hummere liggende til nytårskunderne, ofte i live, imens de venter på at blive solgt.
”Hummere er, sammen med muslinger og rejer, et af de eneste dyr, som præsenteres levende i supermarkeder og ved fiskehandleren. Vi synes i Dyrenes Beskyttelse, at det er på tide at gøre op med den barbariske tradition at have levende hummere liggende på is eller i akvarier på restauranter og i butikker. Det påfører dyret helt unødig lidelse over en lang periode,” siger Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.
Med andre ord er det på tide at stoppe denne helt unødige praksis, hvor vi danskere selv afliver hummer i køkkenet. Ligesom med alle andre fødevarer, er der ikke problemer med holdbarheden af hummere, og derfor kan de sagtens sælges fersk eller i frossen form, uden at det påvirker fødevarekvaliteten.
Derfor skal vi stoppe den brutale aflivning af hummer
Der er solid videnskabeligt grundlag for, at hummere kan føle smerte. En lang række studier har slået fast, at hummer og andre krebsdyr kan føle smerte, og derfor har Dyrenes Beskyttelse en klar opfordring til danskerne om at droppe den barbariske aflivning af hummer.
Hummere skal aflives forsvarligt, hurtigst muligt efter fangst, og det bør derfor ikke være op til den enkelte at aflive hummeren selv.
”Det er dyrevelfærdsmæssigt uforsvarligt at opbevare og sælge levende hummere, som man gør nu. Hummere kan føle smerte, muligvis ikke på samme måde som andre dyr, men vi mennesker skal tage hensyn til dem på deres præmisser og derved lade tvivlen komme dyret til gode”, understreger Cecilia Christensen Karstrup og fortsætter:
”Vi mener, at det er imod dyrevelfærdsloven at putte levende hummere i kogende vand. Denne form for aflivning er forbundet med stor lidelse for dyrene. Selv hvis man beslutter sig for at aflive hummeren, inden den puttes i gryden, kan det forårsage store lidelser, hvis det ikke gøres ordentligt. For at følge dyrevelfærdsloven skal hummeren aflives så hurtigt og smertefrit som muligt”, fastslår dyrlæge Cecilia Christensen Karstrup.
Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor detailhandlen til at sikre sig, at de hummere, de sælger på frost og fersk, er aflivet så skånsomt som muligt.
”Forbrugerne kan vise vejen ved at købe hummere, der er ferske eller frosne, og ved at sikre sig at hummerne ikke er kogt levende. Man kan jo starte dialogen med sin fiskehandler om, hvordan håndteringen af nytårshummeren har været, inden den havner på nytårsbordet”, slutter dyrlæge Cecilia Christensen Karstrup.
Hummere kan mærke smerte
Det er videnskabeligt anerkendt, at 10-benede krebsdyr kan mærke smerte. I sidste måned (nov 2021) har engelske forskere, på baggrund af resultater fra 300 artikler om blæksprutter og hummere, konkluderet, at hummere kan mærke smerte.
Det Engelske Parlament har på baggrund af ovenstående konklusion anerkendt, at hummere kan føle smerte, og beslutninger vedr. hummeres velfærd vil i fremtiden blive behandlet derefter i England.