Mathias havde ikke planer om, at han skulle på højskole, men nu har Vrå Højskole været med til at ændre hans liv. Det er der kommet tre levende podcastafsnit ud af.
De tre afsnit er en del af en ny podcastsatsning, ”Jagten på sammenhængskraften”, hvor NGO’en Nyt Europa gennem 18 episoder undersøger, hvad der binder os sammen i vores nære fællesskaber samt, hvordan EU-støtte har en konkret indflydelse på lokalsamfund rundt omkring i hele Danmark.
Selvom om Vrå Højskole har haft andre EU-støttede projekter siden, så valgte holdet bag podcasten alligevel, at fortælle historien om et projekt, der er afsluttet, nemlig “Højskolen som genvej til uddannelse”, fordi projektet er en del af det sociale arbejde, der er behov for i et land som Danmark.
Projektleder i Nyt Europa Jacob Bjelskov udtaler:
”Vi har gennem vores samarbejde med Vrå Højskole om at lave EU-arrangementer i Nordjylland hørt fantastiske ting om højskolens EU-støttede satsning ”Højskolen som genvej til Uddannelse”. Da vi fik muligheden for at lave en podcastserie, der tog udgangspunkt i ildsjælene bag EU-projekter, ja, så var det jo oplagt at starte med tre afsnit om Vrå Højskole. Muligheden for at undersøge, hvordan højskolens særlige miljø og den ekstra indsats lærerne og forstanderen gør med udgangspunkt i den personlige fortælling var for stor til at lade gå fra sig.”
Imponerede resultater
Mens højskoler tilbage i nullerne på stribe måtte dreje nøglen om, fordi der manglede dannelseslystne elever, tog Vrå Højskole, under ledelse af forstanderen Pia Schnoor, et modigt sats. Højskolen åbnede med hjælp fra EU’s regionale støtteordning, dørene for udsatte unge, som kommunerne havde svært ved at hjælpe videre i job eller uddannelse.
Det var ikke nemt for en gammel traditionsbunden skole at lave en ny satsning, men højskolen har taget ved lære, og har den dag i dag hjulpet hundredvis af udsatte unge godt videre i livet med en særlig filosofi for rummelighed. For som Vrå Højskole skriver på sin YouTube side om musikholdets koncert til ”Blær-dag” i Forår 2021, ”Hele musikholdets koncert, fejl, pauser og det hele – som at være der selv”.
Jacob Bjelskov Jørgensen udtaler:
”I Nyt Europa kan vi helt sikkert lære noget af Vrå Højskoles EU-projekt og unikke tilgang til at hjælpe unge videre i livet, og måske resten af landet også kan lære lidt. Vi håber i hvert fald, at andre vil lade sig blive inspireret til at skabe sine egene projekter, tage på højskole, eller hjælpe til dér, hvor der er brug for det, når de har hørt de tre første afsnit af Jagten på sammenhængskraften.”
Du kan høre jagten på sammenhængskraften ved at klikke her eller i din fortrukne podcast app.