Af Erik Bilde
Dagens vejr med byger og blæst krævede en lille forberedelse, for ikke at løbe ind i alt for meget regn. Så efter at have tjekket radar og prognoser, så kunne jeg se, at det bedste bud på at komme tørskoet gennem dagen, var nok hurtigst muligt at komme ud til vestkysten.
Derfor valgte jeg at køre en tur til Tornby Klitplantage. Men ikke i den sydlige del, hvor jeg har været de sidste par gange, men derimod i den nordlige del.
Så jeg satte kursen mod Tornby og parkerede på parkeringspladsen for enden af Russerbakkevej. Herfra var det min plan at gå nordpå. Med en rivende søndenvind, så valgte jeg at gå den del af turen hvor der er mere klitter end plantage først, så jeg havde vinden og solen i ryggen på det åbne landskab, og modvind på vej tilbage gennem plantagen.
I denne del af plantagen er der godt nok afmærkede stier, men ikke nogle, der fører en tilbage til udgangspunktet, så min plan var at følge stien ned til havet, og følge Nordsøstien op til Tornby Strand og så gå ad Yxenbækvej tilbage til udgangspunktet.
Efter at have nået ned i klitområdet, og også været en tur ude ved de ydersted klitter for at snuppe et par billeder af havet, så kom jeg til Yxenbæk Ådal, der malerisk skærer sig gennem landskabet som en dal og var da også en dyb slugt i havets bund i istiden.
Før i tiden trak man sine køer ned til bækken, hvis de efter en lang og streng vinter ikke kom i brunst. Ved at drikke af vandet i bækken kom køerne i brunst også det år.
I øvrigt sagde man også, at det ikke skadede at tage noget af vandet med hjem til konen: ”så blev hun så dejlig,” sagde man.
Tornby Klitplantage blev anlagt fra år 1910-30 og er altså næsten 110 år gammel. Før den blev plantet, så landskabet markant anderledes ud end nu. I midten af 1500-årene og frem til 1700-årene var store dele af kystområderne i det nordlige Danmark plaget af sandflugt. Der dannede sig klitter, der strakte sig langt ind i landet, og ved Tornby nåede de næsten hele vejen ind til byen mod enden. Det var et udpint sted, men klitterne brugtes af alle, de var nemlig fælleseje.
I klitterne havde man bl.a. fællesdrift af husdyr, dvs. at alles husdyr gik samlet i klitterne, drevet af hyrdedrenge. Man brugte klitterne til fællesdrift langt ind i det 19. århundrede. Så mange husdyr, herunder kvæg, har helt sikkert drukket af Yxenbæk gennem årene. ”Yxen” skal faktisk udtales på Vendelbomål som ”jywsen” og betyder ”okse”.
På den nordlige skrænt af ådalen ligger i øvrigt Danmarks største slåenkrat. Det besøgte jeg også sidst i april da det blomstrede, og der var det helt magisk. Jeg smuttede også en tur op i krattet i dag, for der er en fantastisk udsigt i begge ender, og så er det også spændende at gå mellem de mandshøje slåenbuske. Det lykkedes at finde et enkelt bær, der ikke var blevet plukket eller spist. Jeg sætter et link ind i bunden, hvis du vil se billeder af de blomstrende slåen.
På min videre færd fandt jeg faktisk rigtig, rigtig mange af en anden slags bær, nemlig havtorn. Så har du lyst til at smage de smukke gulorange frugter af havtorn, er de modne til at blive plukket nu. Havtorn er smækfyldt med C-vitamin og bliver blandt andet brugt i Nyt nordisk Køkken på finere restauranter. Du kan selv bruge frugterne: pres dem til juice, brug dem i snaps eller likør, kog dem til marmelade eller lav sæbe eller hudlotion af dem. Men lad endelig nogle af frugterne sidde på busken, for de er en meget vigtig fødekilde for småfugle om vinteren.
Da jeg nåede nedkørslen til Tornby Strand, med blandt andet Restaurant Munch og nogle små alternative sommerhuse, så begyndte det efterhånden at trække op til regn. Men jeg fik øje på et skilt fra Tornby Bjergelav, som forsøger at samle penge ind til en ny bådhal til deres 140 år gamle fladbåd. Bjergelavet er Danmarks ældste, men den nuværende bådhal fra 70’erne er i dårlig stand. Men det til trods har de en fin lille udstilling lige bag ishuset og overfor Restaurant Munch.
Jeg fortsatte op ad bakke, og passerede et lille skilt ved en trappe med ordet “kanon udsigt”. Nysgerrig som jeg er, besteg jeg den stejle klit. Men stor var skuffelsen, da der ikke var en kanon at se i miles omkreds Heldigvis var der en rigtig god udsigt over klitter og strand, så den høje puls var ikke helt forgæves.
Da jeg drejede ind af Yxenbækvej, der er en grusvej og også cykelrute, så begyndte det at regne. Det var dog heldigvis kun en kort byge, så jeg nåede heldigvis ikke at blive våd. Til gengæld var jeg ved at blive kørt over en en cyklist, der kom i rasende fart på hans sikkert dyre cykel, rundt i et sving, og sendte mig et skulende blik over at jeg ikke sprang for livet, så han kunne fortsætte den bane, han nu havde valgt. Det er ikke første gang det er sket på denne sti, så et godt råd er, at holde sig godt ude i stien, for en del af cyklisterne – oftest iført lycra og moderigtige briller – kører som om de har eneret på at færdes der…
I en helt anden boldgade, så vil jeg gerne lige til slut nævne de to skraldestativer, der står på parkeringspladsen hvor jeg holdt, for jeg synes, at det er en god og rigtig prisværdig historie.
I 2019 oprettede Tornby Beboerforening Twonby Arbejdslaug. Lauget består af 15 mænd i den modne alder, som har kræfter, lyst og tidsmæssigt overskud til at yde en frivillig indsats for Tornby. Indsatsen omhandler primært vedligehold af allerede eksisterende installationer og områder. Lauget mødes en gang om ugen ca. 5 timer. Hele året. Lauget har malet, istandsat, klippet græs og opsat affaldsstativer i hele området. Tømning af disse sørger samme for. Ligeledes er der renoveret bænke i hallen.
Alt på frivillig basis og til stor gavn på for de lokale og os der gæster området.
I øvrigt skrev jeg to skraldestativer, og det er naturligvis fordi at affaldet også skal sorteres, ligesom derhjemme
Det er da en rigtig god historie – og en rigtig god idé. Så stor cadeau til Tornby Beboerforening og de modne mænd i lauget for det initiativ, og det arbejde!