Hver uge lægger mange lånere vejen forbi Hirtshals Bibliotek på Jørgen Fibigersgade. De låner alt fra billedbøger og spændingsromaner til håndarbejdsblade og Fiskeritidende. Lånerne har adgang til biblioteket med deres sundhedskort og fire dage om ugen kan de møde personalet på bestemte tidspunkter. Blandt andre Randy og Adda, som siger om bibliotekets lånere:
– Her kommer vidt forskellige mennesker. Om sommeren en del turister fra især Norge og Tyskland samt ikke mindst – og som et særkende for kystbibliotekerne – alle de faste sommerhusgæster og til hverdag mange faste lånere, som bl.a. kigger ind for at læse avisen, finde en god krimi eller lege med børnene.
Rutsjebane og læsetræning
Lige præcis børnene er der tænkt meget på i bibliotekets indretning. Afdelingen for de mindste børn med billed- og pegebøger rummer en helt særlig rutsjebane, fortæller Adda: – Vi har en rutsjebane udformet som en kopi af fyrtårnet her i Hirtshals, hvor jo netop hav og havn spiller en stor rolle. Og så har vi selvfølgelig masser af gode bøger – både sjove fortællinger, rim & remser, men også fagbøger for børn, som vi faktisk låner ret mange ud af.
I børneafdelingen er der også plads til hunde – eller faktisk kun til én hund, men den er også ganske særlig. Det er nemlig læsehunden Coco, som hver mandag besøger Hirtshals Bibliotek sammen med sin ejer, Rita. Rita og Coco har en fast aftale med en lille gruppe børn fra Hirtshals Skolecenter, som kommer på biblioteket for at læse en bog for dem. Cocos hyggelige selskab og bløde pels får børnene til at slappe af og koncentrere sig om læsningen sammen med Rita, og på den måde får de øvet læsning på en rar måde. Læsehunden er et tilbud til børn i 1.-5. klasse, som har knækket læsekoden, men mangler motivation til at træne læsningen. Tilbuddet er gratis, det drives af en forening, og både hund & herre deltager på frivillig basis.
Hirtshals Bibliotek tilbyder desuden løbende biblioteksorientering til skoleklasserne på Hirtshals Skolecenter – en rundvisning på biblioteket, hvor børnene bliver præsenteret for alle stedets muligheder og kan få lavet et lånerkort. Både læsehunden og biblioteksorienteringen skal gerne være med til at motivere byens børn til at læse og bruge biblioteket.
Kopier og fiktion
Tilbage til Jørgen, som er en flittig bruger af kopimaskinen på Hirtshals Bibliotek. Han beretter: – Jeg har boet mange steder i mit liv, og hver gang jeg kom til en ny by, undersøgte jeg som noget af det første: ”hvor ligger biblioteket?”. Jeg synes, biblioteket her er et fantastisk sted med et godt udvalg af bøger og fine muligheder for at bestille det materiale hjem, som man ikke lige kan finde på hylden. Lige nu researcher jeg til en udstilling om maskiner, som jeg skal deltage i, og derfor har jeg brug for at skaffe mig en del viden om det emne.
I voksenafdelingen med fiktion møder vi Jytte. Hun er pensionist, bor i Åbyen og lægger gerne vejen forbi biblioteket, når hun alligevel er i byen for handle. I dag er hun på vej på camping og skal lige have en stak læsestof med: – Den her krimi fandt jeg faktisk på vognen med afleveringer, men ellers går jeg også tit efter anbefalinger i avisen. Jeg læser rigtig meget, nu hvor jeg har tiden til det. Både krimi, spænding og noget historisk. Der er et fint udvalg her, og personalet er også flinke til at hjælpe.
Et sted med historie
Historien bag Hirtshals Bibliotek går langt tilbage – faktisk næsten 90 år. Det første folkebibliotek opstod i byen i 1934 og lå dengang i forbindelse med en lægebolig i Jyllandsgade. En gruppe borgere i byen havde taget initiativ til at stifte Hirtshals og Omegns Biblioteksforening, der bl.a. gennem afholdelse af basarer rejste penge til indkøb af en bogsamling. Hirtshals Bibliotek fungerede i starten som en forening, delvist drevet af frivillige, helt indtil 1966, hvor det overgik til kommunal drift.
En af ildsjælene tilbage fra bibliotekets start, Hjalmar Pedersen, har sat synlige spor på stedet. Selvom biblioteket er flyttet flere gange gennem årene, bl.a. i 1972, hvor man rykkede til den nuværende adresse på Jørgen Fibigersgade, er Hjalmar Pedersens modelskib og enkelte af hans håndsnedkererede reoler rykket med. Det fortæller Randy, som har et godt indblik i biblioteks historie: – Barkskibet, der står i bibliotekets vindfang, var en gave fra Hjalmar Pedersen, da han gik på pension i 1965. Han var oprindeligt tømrer og fungerede gennem årene som både bibliotekar og formand for foreningen – og så kunne han lige lave en reol efter mål, når det var nødvendigt.
Biblioteket i Hirtshals ligger i dag i den del af bygningen på Jørgen Fibigersgade, der indtil kommunesammenlægningen i 2007 husede rådhuset i Hirtshals (og et stykke tid derefter teknisk forvaltning i Hjørring Kommune). Derfor er der også fra biblioteket adgang til den gamle byrådssal på 1. salen, der stadig står intakt med original kunst, interiør og borgmesterkæde. Det er som regel her, bibliotekets arrangementer finder sted.
Fakta om Hirtshals Bibliotek
- Har eksisteret siden 1934, hvor Hirtshals og Omegns Biblioteksforening opstod.
- Har boet på flere forskellige adresser i byen, bl.a. Jyllandsgade og Vinkelvej før den nuværende på Jørgen Fibigersgade.
- Har åbent alle ugens dage, heraf nogle med personale.
- Tilbyder udlån, adgang til internet, kopimaskine, scanner, print og PC. Pladser til hygge og fordybelse og lokaler til møder og arbejde.
- Har 9 forskellige aviser og 31 tidsskrifter stående på hylderne – fra Veteranposten til Fiskeritidende og Alt om håndarbejde.
- Tilbyder biblioteksorientering for skoleklasser på Hirtshals Skolecenter.
- Besøgstallet for 2019 lå på 53.000 lånere