Børn og Unge Afdelingen indfører som de første i Region Nordjylland Buddy-ordning. Et koncept, hvor kolleger hjælper kolleger med at håndtere og tale om svære hændelser på arbejdspladsen.
På hospitalet arbejder de konstant på at højne patientsikkerheden. Her undersøger de, om der er noget, vi kan lære af og gøre anderledes næste gang. Altid med fokus på forløbet, ikke de involverede.
– Men vi skal også kunne tale om, hvordan det påvirker os. Hvordan vi kan føle tvivl efter sådanne forløb. Tvivl om vi har gjort det rigtige, tvivl om vi var dygtige nok, tvivl om vi har skyld. Det slider på en, hvis man ikke får det bearbejdet, siger Katja Schrøder.
Katja er jordemoder, ph.d. og adjunkt ved Syddansk Universitet, og så er hun kvinden bag forskningsprojektet ”The Buddy Study”. Et forskningsprojekt, der viser, at det at have en fast kollega at tale med om svære oplevelser på arbejdspladsen forbedrer arbejdsmiljøet.
Konkret er Buddy-ordning konceptet et forløb, hvor den enkelte medarbejder vælger 2 af sine kollegaer til at være ”buddy”, med hvem man kan ventilere svære hændelser, og der er afsat timer til det. Det handler både om emotionel og faglig bearbejdning.
– Det var vigtigt for mig, at vi på afdelingen har en kultur, hvor man ikke forventes bare at ryste den slags af sig. Det gælder både unge og mere erfarne. Vi skal turde dele sårbarhed og tale åbent om, at vi har oplevet noget, som var svært. For det gør vi alle, og ingen skal stå alene med det, siger Elke Longin, ledende overlæge på Afdelingen for Børn og Unge.
Buddyordningen erstatter ikke den debriefing, der finder sted efter utilsigtede hændelser, eller andre tilbud om psykologhjælp eller supervision. Det er et supplement.
Fotos er fra opstartsseminaret i Skallerup.
Kilde: Regionshospital Nordjylland.