Selvom CO2-udledningen fra fiskeriet er faldet med 62% siden starten af 90’erne, og fiskeriet leverer nogle af de mest klimavenlige fødevarer i verden, kommer en CO2-afgift på 750 kroner per ton til at ramme de danske fiskere hårdt. Derfor ser fiskeriet med stor bekymring på regeringens forslag om at indføre en ensartet CO2-afgift i Danmark.
– Det her vil være en kæmpe regning til de danske fiskere, og det kommer til at lukke store dele af fiskeriet. For vi har i dagens Danmark ikke alternativer til det brændstof, vi bruger i dag og dermed intet andet valg end at betale ved kasse 1. Vores bøn er derfor, at man venter med at indfase afgiften i fiskeriet indtil, det reelt er muligt at omstille fiskerierhvervet, siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.
Brud på klimaloven
Med den prisstigning på brændstof, de danske fiskere har oplevet i år som følge af krigen i Ukraine, kan det dårligt svare sig at fiske, og med en CO2-afgift bliver den tilstand permanent. Det kommer til at betyde, at Danmark skal fange færre fisk, og det kommer til at koste aktivitet i de danske fiskerihavne og mange arbejdspladser i særligt Nord- og Vestjylland.
I fiskerierhvervet har man fået udarbejdet en uvildig rapport, der beskriver konsekvenserne ved at indføre en Co2-afgift i dansk fiskeri. Rapporten fortæller, at en CO2-afgift, som regeringen foreslår, vil reducere Danmarks samlede Co2-udledning med 0,05% og bringe op mod 1600 jobs i fare.
Jobs som primært er at finde i Nord- og Vestjylland. I fiskerierhvervet mener man ikke, det er i overensstemmelse med de principper, der indgår i Danmarks klimalov, hvor det fremgår, at klimaindsatsen skal udvikle – og ikke afvikle – dansk erhvervsliv, og hvor det fremgår, at indsatsen ikke bare skal flytte udledningen til udlandet.
– Det her strider lodret mod intentionerne om, at klimaindsatsen skal udvikle erhvervslivet, og virkeligheden er, at vi overlader fiskeriet til vores nabolande. Derfor synes jeg, det her er den forkerte vej at gå. I fiskeriet vil vi være CO2-neutrale, men det her er simpelthen ikke vejen frem, for man udskriver en stor regning til de områder, hvor fiskeriet spiller en stor rolle, og regeringen skylder et svar på, hvor de egentlig mener, at vores fødevarer skal komme fra, siger Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
250 millioner løser næppe udfordringerne
Af regeringens udspil fremgår, at regeringen vil afsætte 250 millioner kroner til omstillingsstøtte i fiskeriet. I fiskerierhvervet, er man glade for, at regeringen har øje for, at der er særlige udfordringer i fiskeriet, men man er dog bekymrede for, at puljen ikke løser de udfordringer fiskeriet står med, da der i dag ikke er et reelt alternativ til konventionelt brændstof.
– Tanken om omstillingsstøtte til fiskeriet er god, og vi kvitterer for, at regeringen har forstået fiskeriets særlige udfordringer. Usikkerheden omkring prisen for omstillingen er dog meget stor, da ingen lige nu ved, hvornår alternative løsninger til diesel er klar, og hvad de skal koste. Derfor kan de 250 mio. kr. hurtigt vise sig at være utilstrækkeligt ligesom, det er vanskeligt at se, hvordan pengene skal bruges, når der ikke er omstillingsmuligheder i fiskeriet. Samtidig må man konstatere, at de 250 mio. kr., der er afsat i regeringens forslag, svarer til den afgift, der betales af fiskerne på godt og vel et år, når afgiften er fuldt indfaset, siger Fridi Magnusen, formand for Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
Klar til dialog
I Danmarks Fiskeriforening er man klar til at forpligte sig på 2030 målet, og på at være CO2- neutrale i 2050, og man opfordrer til, at regeringen går i dialog med fiskerierhvervet om en alternativ plan for at sikre et CO2-neutralt fiskeri.
– Vi vil gerne bidrage til at løse klimaudfordringerne og sikre, at danske fiskere fortsat kan bidrage til at mætte verdens munde. Derfor håber jeg meget, vi kan finde et kompromis, hvor vi når vores klimamålsætninger uden, at vi kvæler fiskerierhvervet med en CO2-afgift på 750 kroner per ton CO2. Det håber jeg, regeringen er klar til, lyder det fra Svend-Erik Andersen.
Bred aftale
I fiskerierhvervet lægger man derudover vægt på, at man får en aftale på tværs af den politiske midte. Både for at sikre den rigtige balance, men også for at sikre ro og stabilitet omkring fiskeriets rammevilkår.
– Jeg håber virkelig, at regeringen vil lægge sig i selen for at lande en bred aftale. Vi har lige set, hvordan man lavede et nationalt kompromis med de fire gamle partier, og det håber jeg virkelig, man også vil forfølge her. Jeg tror på, man derved kan ramme en balance, hvor vi udvikler erhvervet frem for at afvikle erhvervet og samtidig sikrer ro omkring den grønne omstilling af dansk fiskeri, slutter Svend-Erik Andersen.