Regeringen havde ikke tilstrækkelig lovhjemmel for at kræve nedslagtning af samtlige danske mink.
Sådan lyder kritikken fra flere profiler i oppositionen.
Det drejer sig ifølge Alex Vanopslagh, der er politisk leder for Liberal Alliance, om, at mink, der lever udenfor områder med smitte, ikke bør slås ned. Det skriver han på Facebook.
– Alligevel har regeringen truet alle minkavlere med, at de skal slå deres egne dyr ihjel inden d. 16. november – så de fleste minkavlere er ved at aflive alle deres dyr. Fordi de tror, at myndighederne slår minkene ihjel ellers.
– Men regeringens trussel er tom – den har slet ikke hjemmel til det. Det glemmer regeringen bare i sin magtfuldkommenhed, skriver han.
Derfor har Fødevare- og Miljøministeriet fremsat et lovforslag, der skal hastebehandles tirsdag. Det viser en orientering om lovforslaget.
– Aflivningen er indtil videre sket med hjemmel i Lov om Hold af Dyr, der giver hjemmel til at aflive dyr i forbindelse med sygdomsudbrud på ramte farme, og i en sikkerhedszone omkring ramte farme. Men der skal skabes hjemmel til at aflive uden for sikkerhedszonerne, står der i orienteringen fra ministeriet.
Liberal Alliance vil dog ikke bakke op om endnu en hastelov, “der skal give regeringen for vide beføjelser”. Den politiske leder afslutter sit Facebook-opslag med at lange ud efter regeringen:
– Den her gang kan regeringen ikke slippe udenom. Der er sket det fantastiske for folkestyret – men frygtelige for regeringen – at den faktisk er nødt til at involvere og inddrage Folketinget i det videre arbejde.
Konservative kommer også med kritik
Også det konservative folketingsmedlem Rasmus Jarlov kritiserer regeringen. Det var nemlig mere en opfordring til, at avlerne skulle slå deres mink ihjel, og ikke en ordre, udtaler han til Berlingske.
– Det er opsigtsvækkende, for vi har alle siddet med et indtryk af, at regeringen havde beordret, at dyrene skulle slås ned i hele landet. Nu viser det sig, at det faktisk er op til Folketinget, siger Rasmus Jarlov til avisen.
Tage Pedersen, bestyrelsesformanden for Kopenhagen Fur, udtrykker også undren over for TV 2.
– Det virker jo lidt specielt, at loven ikke er på plads for det, de laver. Man plejer jo at have tingene på plads, inden man kaster sig ud i det, siger han og tilføjer:
– Det eneste vi fik at vide var, at hvis ikke minavlerne selv gør det, så gør regeringen det.
DF: På tide for Folketinget at sige stop
Rasmus Jarlov beskylder regeringen for ikke at inddrage Folketinget.
Det skriver han på sin Twitter-profil.
– Regeringen hader ganske simpelt, når der er tid til, at Folketinget kan tage ordentligt stilling, lyder det fra den konservative politiker.
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, er enig med Rasmus Jarlov i, at andre partier ikke er blevet delagtiggjort i beslutningen om afviklingen af danske mink. Han skriver på Twitter søndag aften, at det er ”tiden for Folketinget at sige stop!”
– Tingene skal håndteres anderledes – flere skal involveres i beslutningerne og familier, der rammes af indgreb, skal behandles ordentligt, lyder det fra DF-formanden.
Enhedslisten: Uansvarligt ikke at bakke op
Byrådmedlem i Aalborg og tidligere folketingsmedlem Per Clausen går i rette med de partier, der kritiserer regeringen for minkhåndteringen i landet.
Det gør han på Twitter.
– Vi ved, at COVID 19 muterer i mink på grund af den tætte koncentration af dyr. Vi ved, at dette kan undergrave vaccinens effektivitet. Alligevel er der partier, som vil vente og se. Ansvarligt – næppe, skriver han.
Frygt for, at vacciner ikke vil virke
Nedslagtningen sker, da man frygter, at den såkaldte cluster 5-mutation af coronavirus kan sprede sig, og de vacciner, der nu er under udvikling, derfor ikke vil virke. Det meldte regeringen ud på et pressemøde onsdag.
Man har nemlig fundet netop den mutation hos 12 coronasmittede mennesker i Nordjylland. Derfor har myndighederne igangsat omfattende coronatest af nordjyder henover de næste dage.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) forklarer regeringens handlinger over for TV 2 ved at pege på, at der “i denne alvorlige situation skal handles hurtigt”.
– Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud. Regeringen har skrevet rundt til de enkelte minkfarmere med en opfordring til at påbegynde aflivninger, og parallelt hermed arbejdet på at tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag til om nødvendigt at påbyde dette – herunder også så minkavlerne kan få den nødvendige kompensation.
– Det er der nu dialog med ordførere og partier om, og derfor er et nyt lovforslag under udarbejdelse, skriver han i en skriftlig kommentar.