Lad det bare indledningsvis være afsløret, at det var med forventningens glæde, at jeg søndag parkerede bilen i Hjørringgade ud for nummer 60 for at besøge kunstneren bag dette års Hirtshalsplakat.
Kunstneren er nemlig min kusine Ninne Nielsen, som kan huske helt tilbage fra min tidligste barndom i Norgesgade, mens Søster alias Maria og Georg Nielsen endnu var ægteparret i portnerboligen ved Hirtshals Savværk.
Ninne Nielsen er derfor søster til Jane og Ole samt i familie med slægten på Hirtshals Kro, idet Maria var søster til kroens Åse. Det er imidlertid en helt anden historie, da anledningen til mit besøg som nævnt er Hirtshalsplakaten.
Ninne forsvandt desuden ret tidligt ud af dagligdagen i min barndom, idet hun som ung flyttede til København, hvor de kunstneriske ambitioner hurtigt fik næring på Kunsthåndværkerskolen fra 1965 til 1969 og fra 1972 til 1977 ved Det Kgl. Danske Kunstakademi.
– Der knytter sig en sjov historie til min optagelse på Kunstakademiet. Det var heller ikke dengang let at komme ind, men jeg kendte kunstneren Poul Ekelund, der havde været leder af Göteborgs Museums Kunstskole fra 1958 til 1961, fortæller Ninne fra 1. sal i huset på Hjørringgade, hvor hun bor sammen med John Kongerslev.
– Ekelund lovede at lægge et godt ord ind for mig hos sine kollegaer i København. Da den tunge konvolut med tilsagn om optagelse endelig dumpede ind ad brevsprækken, skyndte jeg mig derfor ud til Poul Ekelund i Tornby. Han måtte imidlertid krybe til korset og undskyldte brødebetynget, at han desværre aldrig havde fået ringet til de fine herrer i København, tilføjer Ninne smilende, idet glæden var desto større over alligevel at være sluppet igennem nåleøjet til Det Kgl. Danske Kunstakademi, hvor hun som lærer fik surrealisten Wilhelm Freddie.
– Det ser man nok ikke direkte afspejlet i mine billeder. Jeg kan jo nok kaldes moderne, men jeg er mere kolorist, som lader erindringens motiver få frit spil. Derfor er billederne sjældent direkte oversættelser af det, jeg har set. Jeg tolker motiverne og lader dem genopstå i nye former, flader og farvekompositioner, som er inspireret af hverdagens stille oplevelser og naturens smukke og farverige sammenhænge, uddyber Ninne, mens blikket ind imellem søger ud over baghaven og det solbeskinnede blå Skagerrak.
Listen over karrierens udstillinger er efterhånden lang og rækker fra blandt rigtig meget andet Hjørring Kunstmuseum i 1974 over Charlottenborgs Forårsudstilling året efter til Vråudstillingen i 1979 og igen i 2004, samt adskillige gallerier i Aalborg og København. Der har ligeledes været flere temaudstillinger i Løkken, Vrå, Hjørring, Åbenrå og naturligvis tillige i Hirtshals. Ligesom Ninne har lavet større udsmykninger på Sønderborg Sygehus, Sundeved Rådhus, Tandbjerg Plejehjem og for Gladsaxe Kommune.
Igennem en længere årrække var Ninne bosat i Sønderborg, men i alle årene var hun overbevist om, at hun ville hjem til Hirtshals. Derfor var det også helt oplagt, at hun sammen med arkitekt og billedkunstner Søren Friis tog initiativ til temaudstillingen om Hirtshals Havn, som fra november 2014 til slutningen af januar 2015 kunne opleves på Vendsysel Kunstmuseum.
Allerede dengang kunne kunsthistoriker Anne Lie Stokbro til åbningen af udstillingen fortælle, at Ninne baserede sine værker på fotos fra Hirtshals Havn. Efterfølgende beskærer, farvejusterer, stiliserer og sampler hun detaljerne fra de digitale billeder i programmet Photoshop. Billederne stykkes derved sammen til maleriernes collagelignende motiver, som det også ses på lige præcis Hirtshalsplakaten.
– Vores turistchef Laila Zielke spurgte mig på et tidspunkt, om jeg havde lyst til at give mig i kast med plakaten, hvilket jeg selvfølgelig havde, siger Ninne, mens hun i atelieret står ved det solide staffeli, som faren Georg tømrede sammen til hende i Sønderborg. Dertil flyttede nemlig også Maria og Georg Nielsen, efter de afhændede Hirtshals Savværk. Staffeliet blev efterfølgende fremstillet i flere eksemplarer til Ninnes elever på Kunstskolen i Sønderborg.
Hjemme igen i havnebyen har Ninne engageret sig i Udstillingsudvalget for Kunst på Hirtshals Fyr. Udstillingerne ved den ikoniske bygning er efterhånden blevet tilløbsstykker, der trækker mange kunstinteresserede til fra nær og fjern.
I en periode efter hjemkomsten arbejdede Ninne i familiens sommerhus på Stenbjergvej, hvorfra der er udsigt direkte over til netop Hirtshals Fyr. Nu har gemalen John imidlertid indrettet det hyggelige atelier i baghuset.
Herfra vil vi alle forhåbentlig i mange år endnu blive beriget med kunstnerens kreative fortolkninger af havnebyen, der i dén grad stemmer sindet så sanseligt i dur og åbner øjnene for den rustikke skønhed i det nordvestlige Vendsyssel.
Hvis man har lyst til at se Ninne Nielsens billeder, er man velkommen til at kontakte hende på mail@ninnenielsen.dk eller mobilnummer 26294479.
Plakaten kan købes hos Hirtshals Turistinformation, Hirtshals Camping og B&B by the Sea.