Af Erik Høgh-Sørensen
Tidligere EU- og NATO-korrespondent i Bruxelles
Uafhængigt byrådsmedlem
Hjørring Kommune
Rasmus Prehn (S) og Dansk Metal: ”I dag er Danmark det eneste land i EU, som har et forsvarsforbehold. Vi må altså ikke være en del af holdet, når Europas lande skal samarbejde på forsvarsområdet.” (skrevet i NORDJYSKE 1.5.22)
Fakta: Nej, Danmark har deltaget i 19 af 38 civile og militære EU-missioner siden 2003, og i øvrigt været repræsenteret ved næsten samtlige 38 missioner. Forsvarsforbeholdet forhindrer kun dansk deltagelse i EU-hæren (Information 20.5.22)
Marie Bjerre (V): ”Ifølge grundlovens paragraf 19 kræver det Folketingets samtykke, hvis Danmark skal udøve militær magt. Alternativt ville det kræve, at Danmark overlader suverænitet til EU, og det gør vi ikke, hvis vi går med i EU’s forsvarssamarbejde.” (Jyllands-Posten 15.5.22)
Fakta: Folkeafstemningen ville ikke være nødvendig, hvis der ikke blev overdraget suverænitet i tilfælde af et ja (Grundlovens paragraf 20)
Søren Gade (V): ”Hvis det bliver et nej på onsdag, så vil jeg selvfølgelig være ærgerlig over resultatet, men solen står stadig op torsdag morgen. Vores vigtigste allierede er stadig at finde i USA og Nato, og det kommer EU aldrig til at erstatte.” (Jyllands-Posten 27.5.22)
Fakta: Jo, NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere advaret om, at en europæisk forsvarsalliance uden om NATO risikerer at splitte Europa og svække det transatlantiske samarbejde (Berlingske 6.10.21)
Søren Pape Poulsen (K): ”Jeg kunne bare godt tænke mig, at vi kunne sige ja og nej til missioner, i stedet for at vi kun har et stempel, hvor der står nej. Det her er en afstemning, hvor vi faktisk får mere indflydelse ved at fjerne et forbehold.” (Jyllands-Posten 16.5.22)
Fakta: Nej, ved folkeafstemningen afgiver Danmark suverænitet og dermed indflydelse. Ellers ville det ikke være nødvendigt at holde folkeafstemning (Grundlovens paragraf 20)
Sofie Carsten Nielsen (R): ”For det andet er det nødvendigt, at EU opbygger et supplement til NATO og USA. Indtil nu har vores medlemskab af NATO gjort, at vi har kunnet nedprioritere udviklingen af et forsvars-og sikkerhedspolitisk ben i EU.” (Politiken 29.5.22)
Fakta: Nej, NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere advaret mod en europæisk forsvarsalliance uden om NATO, fordi en EU-hær risikerer at splitte Europa og svække det transatlantiske samarbejde (Berlingske 6.10.21)
Ane Halsboe-Jørgensen (S): ”Lige nu diskuteres det om EU skal laves en mission, hvor vi lærer ukrainere at fjerne de tusindvis af miner, som russiske soldater har spredt ud over Ukraine. Sådan en mission kan Danmark ikke hjælpe med, så længe vi har et forbehold.” (NORDJYSKE 28.5.22)
Fakta: Nej, forbeholdet sigter kun på at hindre dansk deltagelse i EU-hæren. Danmark har deltaget i 19 af 38 civile og militære EU-missioner siden 2003 (Information 20.5.22)
Rasmus Prehn (S): ”Det er forkasteligt med den barriere, som russerne lægger for at få fødevarer ud af Ukraine.” (Ritzau 25.5.22)
Fakta: Nej, det er primært EU, der skaber handelshindringer for Ukraines eksport af fødevarer til EU (The Economist m.fl.).
Ane Halsboe-Jørgensen (S): ”Europa står samlet mod Putins krig” (NORDJYSKE 28.5.22).
Fakta: Nej, EU-landene er splittede og nøler med effektive sanktioner pga. tysk-fransk eftergivenhed over for Putin (The Economist, m.fl.)