Af Peter Ernst Sundbæk
Forstander på Nordsøen Fri Fagskole
Hvis du oplever stilhed når du sidder til en social sammenkomst, og du ønsker lidt liv, så kan løsningen være at nævne problemet med at få en ny bil (manglende chip) eller problemet med at få en håndværker til de projekter som man har planlagt.
Alle ved bordet har garanteret en fortælling om udfordringen i at få fat i en håndværker, der kan hurtig etableres en fortællerrunde hvor alle ved bordet kan lufte deres frustrationer om måneders eller års ventetid, priser der skyder mod uanede højder og især mindre rutine opgaver er svære at få afsat til en håndværker.
Nogle betragter de ovenstående udfordringer som problemer, det at de ikke kan få en el-bil, udskiftet tag, lavet badeværelse eller nyt køkken når de har planlagt det, og mens de venter, så stiger renten. Men dybest set er det jo ikke direkte velfærdstruende problem ikke at kunne få ny bil eller køkken, det er mere det som ligger bagved disse udfordringer, som kan skubbe til den fremtidige samfundsstruktur, det alt overskyggende problem er at der pt. er alt for FÅ unge mennesker som vælger en erhvervsuddannelse.
Til de unges forsvar skal det dog nævnes at vi i forældre/bedsteforældre generationerne har været for dårlige til at sælge stoltheden ved at blive en dygtig håndværker og har haft alt for travlt med at skubbe dem ind i det gymnasiale system. Vi skal intensivere og blive ved med at tale erhvervsuddannelserne op, vi skal slå på at de får et fysisk aktivt og varieret arbejdsliv med gode indtjeningsmuligheder, fantastiske jobmuligheder overalt i landet, de får mulighed for at udvirke noget med deres hænder.
Jeg husker stadig min families stolthed over at jeg var den første i familien som fik en erhvervsmæssig uddannelse, min familie bestod af dygtige specialarbejdere, jeg tror det er sværere for akademikerhjemmet at vise stolthed og at bakke op om deres barn der stålsat fortæller dem at de ønsker at blive tømrer i stedet for at gå forældrenes planlagte vej gennem gymnasiet og gerne videre til en universitetsuddannelse.
Uddannelsessnobberi, vanetænkning eller en kombination af disse skal være yt, nedlæggelse af de sidste husgernings- og sløjdlokaler i folkeskolen skal erstattes af reetablering.
Er man i tvivl om hvad man vil med sit arbejdsliv, så er der mulighed for at tage et aktivt afklaringssår på en af de Frie Fagskoler i Danmark, optagelseskravet er at man skal have gennemført 9. klasse og/eller være fyldt 16 år, de Frie Fagskoler er praktiske ”Efterskoler”, undervisningen er mere praktisk orienteret, samtidig med at vi stadig har hele dannelseselementet som ligger i kostskoleformen.
På Nordsøen Fri Fagskole har vi fokus på alle de erhverv der findes på en aktiv havn, herunder også fiskeri, derudover har vi linjerne OUTDOOR TURISME og GASTRO/EVENT, kontakt os gerne for yderligere information, infooplysninger på www.nordsoenff.dk