Vi bruger vandet mere og mere til rekreative aktiviteter. Det gælder åbent vand-svømning, SUP (Stand Up Paddle), fiskeri, kajaksejlads og meget mere.
Samtidig bor, bruger og færdes vi – både store og små – i stigende grad ved Danmarks vandkant. På trods af denne voksende vandglæde og vandaktivitet er tendensen, at der sker færre årlige drukneulykker. Torsdag har transportminister Trine Bramsen og Danske Havne indkaldt til konference om sikkerhed i de danske havne. Her vil TrygFonden præsentere de nye tal for drukneulykker i Danmark.
– Det er glædeligt, at vi kan se en nedadgående tendens for antallet af drukneulykker i de snart 25 år, vi har arbejdet med forebyggelse på området. Og selvom man måske kan tro, at drukneulykker i danske havne er et voksende problem, ligger vi meget stabilt på omkring 10 årlige drukneulykker. Når det så er sagt, er 54 drukneulykker i alt, som vi så i 2020, stadig 54 for mange, siger René Højer, projektchef i TrygFonden og oplægsholder på dagens konference.
Indsamling af viden, ”best practice” erfaringer, solide evalueringer og mere intelligente løsninger, som kan være med til at få os alle til at færdes sikkert ved vandet, er ifølge TrygFonden vigtige elementer på vejen til færre drukneulykker – både i danske havne og alle andre steder, hvor mennesker og vand mødes. Derfor er man glad for initiativet til konferencen, og at der bliver sat fokus på en styrket forebyggelsesindsats af drukneulykker:
– De fleste drukneulykker kan forebygges ved sikker adfærd og en indretning af de fysiske rum i vandkanten, der understøtter den ønskede adfærd og gør det lettere at standse ulykken, hvis den alligevel sker. Det er derfor vigtigt, at man samler relevante aktører og udformer anbefalinger, som politikerne kan tage stilling til, så vi kan få en samlet strategi både nationalt og ude i kommunerne, siger René Højer og fortsætter:
– Vi bidrager fra TrygFondens side meget gerne med viden og erfaringer fra vores mangeårige arbejde med at forebygge drukneulykker. Det kan lyde banalt, men kan alle relevante aktører mødes i et fælles løfte om, at alle skal kunne færdes trygt ved vand, og at ingen skal kunne falde i vandet uden at kunne komme op igen, så bør vi kunne forebygge flere drukneulykker i Danmark.
Find TrygFondens nationale druknestatistik her: https://www.tryghed.dk/viden/publikationer/sikkerhed/den-nationale-druknestatistik
Hovedkonklusioner – drukneulykker i Danmark i 2020
- 102 personer døde ved drukning i 2020
- 54 af de druknede døde som følge af en drukneulykke
- 70,4 pct. af drukneulykkerne forekom blandt personer på 45 år eller ældre
- Mænd udgjorde langt størstedelen af de omkomne i drukneulykker (88,9 pct.)
- De hyppigste steder for de fatale drukneulykker var:
- Kyst/strand (14 ulykker)
- Åbent hav/fjord (10 ulykker)
- Havn (10 ulykker)
Fatale drukneulykker 2001-2020. Antal og incidensrater* pr. 100.000 danskere
TrygFondens nationale druknestatistik
TrygFondens nationale druknestatistik, der er udkommet hvert år siden 2009, viser, hvem der drukner, og hvor drukningerne finder sted. Rapporten udarbejdes af Statens Institut for Folkesundhed og er primært baseret på data fra Dødsårsagsregistret og en manuel gennemgang af dødsattester. Alle udgivelser kan findes her: TrygFondens nationale druknestatistik
Kort om TrygFondens indsats for at reducere antallet af drukneulykker i Danmark
TrygFondens samlede indsats hedder ”Respekt for vand” og har til formål at nedbringe antallet af mennesker, der drukner eller er tæt på at drukne i Danmark, samt at flere opnår vandglæde i trygge rammer samt handlekompetencer omkring vand og sikkerhed. Det sker gennem forebyggelse, uddannelse og oplysning, der skal lære danskerne at færdes i, ved og på vandet, samt en livredningstjeneste i forbindelse med skolernes sommerferie.
TrygFonden Kystlivredning er landets førende kystlivredningstjeneste med egne livreddertårne på 35 strande og havnebade i hele Danmark og omkring 200 specialuddannede kystlivreddere. Kystlivredningstjenesten har eksisteret siden 1998.
Foruden kystlivredningstjenesten kører livredderpatruljer rundt i hele landet og sætter fokus på vand, sikkerhed og livredning i børnehøjde. Man kan bl.a. møde LivredderPatruljen i udvalgte svømmehaller rundt om i landet i påske-, efterårs- og vinterferien samt på FDF’s spejderlejr med 9.500 børn fra den 11.-13. juli 2022.
TrygFonden Kystlivredning optræder også i mange andre sammenhænge, bl.a. som en del af DR Ultras program ”Livredderne”, hvor børn kæmper om at blive den bedste livredder.
TrygFondens øvrige indsatser på området dækker:
- Opbygning af viden på vandsikkerhedsområdet, herunder udgivelse af national druknestatistik
- Opsætning af offentligt redningsudstyr via fadderordninger
- Oplysningstjeneste, der forebygger drukneulykker ved hjælp af folkeoplysning samt målrettede indsatser til specifikke grupper
- Udbredelse af viden om grundlæggende svømmeundervisning
- TrygFonden stiller indendørs livreddertårne samt udstyr og sjove øvelser til rådighed for svømmehaller i hele landet. Tårnene er fyldt med ægte livredderudstyr, som du kan lege og lære livredning med. Her kan du prøve kræfter med livredning og øve dig i at redde dig selv og andre i trygge rammer, året rundt og i alt slags vejr. Ved udgangen af 2022 står TrygFondens tårn i 45 svømmehaller.
- Udvikling af en national livredningskultur, bl.a. i samarbejde med det danske svømmelandshold og landets svømmeklubber, hvor de danske vandhunde kan styrke deres færdigheder i vand ved at lege og lære livredning og dyrke livredning som sport mv. Målet er, at flere lærer at svømme, og at flere får mulighed for at styrke deres vandkompetencer, så de kan redde sig selv og andre.