Uddannelsen elektronikfagtekniker omfatter i alt fem skoleophold, der for Dannies vedkommende har foregået på mercantec i Viborg.
SeaMech er en maritim virksomhed, der er specialiseret i installation, reparation og vedligeholdelse af avanceret elektronik og elektroniske systemer ombord en række forskellige skibstyper.
”Et fiskeskib i dag er meget mere end den blå fiskekutter, som vi alle husker,” siger Tor Pedersen. ”Ud over at være et fiskefartøj, er der på mange fartøjer også en fiskefabrik og et stort beboelsesområde, hvilket betyder, at der er masser af elektronik ombord,” tilføjer Tor.
Han fortæller videre, at ingen fiskere tager i dag på havet uden adgang til internet, og han giver videre eksempler på, hvordan fiskeredskaberne overvåges under fiskeriet, at fisketankene overvåges i forhold til vandtemperaturer, og at sonarer bruges til at spotte fiskestimer.
Der er derfor masser af elektronik, der kontinuerligt skal vedligeholdes og repareres, og her er det essentielt, at SeaMech har elektronikfagteknikere i medarbejderstaben, der desuden tæller elektrikere.
Dannie H. Pedersen har da også altid godt kunne lide at nørde med elektronik, og han har skilt utallige ting ad derhjemme. At gå i gang med elektronikfagtekniker uddannelsen var derfor rette valg, da han stod overfor at vælge uddannelse. Og da SeaMech tilbød læreplads, sprang han hurtigt til, for her ville han få store muligheder for at komme bredt omkring i faget. I dag står han med et svendebrev, som han ud over i den maritime branche, ligeledes kan gøre brug af for eksempel i industrien og i sundhedssektoren.
Lærlingekoordinator Anette H. Sørensen fortæller, at elektronikfagtekniker uddannelsen er en forholdsvis lille og usynlig uddannelse, hvilket er ærgerligt, fordi den efterfølgende åbner mange døre.
”Der bliver mere og mere elektronik omkring os, og selv om vi ikke længere reparerer tv og radio, er der masser af andet elektronik, der installeres, repareres og vedligeholdes”, siger Anette H. Sørensen.
”Det glæder mig derfor at erfare, at mercantec i januar 2023 i samarbejde med AMU Nordjylland opstarter et grundforløb–2 på uddannelsen, så vi i Nordjylland kan få de unge til også at kigge mod elektronikfagtekniker uddannelsen”, slutter Anette H. Sørensen, der oplyser, at de nordjyske maritime virksomheder har store udfordringer med at rekruttere til elektronikfagtekniker uddannelsen.
SeaMech er en del af Lærlingeordningen, der huses af Erhvervsservice Nord. Øvrige virksomheder i lærlingeordningen tæller Alfa Laval, Orskov Yard, MAN Energy Solutions, Hirtshals Yard, Mariendal Electrics, Vestkajens Maskinværksted, EnTech Marine, RASI Maskinfabrik samt Soft & Teknik, der sammen finansierer en fælles ressource til at varetage opgaver omkring virksomhedernes lærlinge.