Under ekstreme forhold forliste fiskefartøjet Hanne Dorthe af Hirtshals under indsejling til havnen natten til 1. december 1981.
I forsøget på at finde overlevende og under den efterfølgende hjælp til de andre fartøjer, der deltog i eftersøgningen og søgte havn efter indstillingen af eftersøgningen klokken 01.00, fik redningsfartøjet RF 2 en skæbnesvanger sø, som vendte fartøjet 180 grader. Under ulykkelige omstændigheder blev fartøjet liggende med bunden i vejret.
Dermed var den tragedie en realitet, som sidenhen har ligget som et dybt, dybt sår af sorg i havnebyen, men den er nu også i fokus Wasabi Film. Den nye films synopsis har som centralt omdrejningspunk Iben på 35 år, der under tragedien mister sin elskede ægtemand Rasmus, som er far til Henrik på 17 og Ellen på 11 år.
Iben forsøger, at holde smerten over sit tab på afstand, ved at kaste sin omsorg på en anden ramt familie, som er norske Silje, der for år tilbage mistede sin mand og nu i ulykken har mistet sin søn Claus, som også er Henriks bedste ven. I processen glemmer Iben omsorgen for sine egne børn. Henriks sorg over sin forgudede far, vendes til vrede, da Rasmus posthumt udpeges til at være ansvarlig for ulykken.
Henrik henvender sig derfor til den ambitiøse journalist Louise i håb om at kunne rense sin fars eftermæle og bevise at båden var fejlbehængt. Henriks indædte kamp for retfærdighed splitter familien, og skaber frustration i det lille fiskerisamfund, da artiklerne begynder at koste jobs.
Filmen er ifølge Wasabi Films synopsis inspireret af tragedien med RF2 i 1981, men netop det forhold har også på de sociale medier afstedkommet flere kritiske kommentarer fra borgere i Hirtshals.
– Mon ikke det bedste var at lade den historie være, skrev fisker Morten Kirkedal.
– Hvorfor er der nogen der vil spille på guld på andre folks ulykke, spurgte Jan Larsen.
Andre var og er mere positive, hvilket blandt andet gælder Flemming Münster:
– Instruktøren er tættere på historien end mange ved. Fuld opbakning til projektet og det handler ikke om placering af ansvaret men konsekvensen og forståelsen for et lokalsamfund. Syntes mine børn og eftertiden fortjener at forstå mindestenen, lød det i en kommentar fra Sidstnævnte.
– Som frivillig redningsmand her i Hirtshals vil jeg meget gerne se den, for det er jo ikke ufattelig, det vi laver, skrev også Martin Pedersen.
Lokale Christian Andersen er instruktør på filmen med arbejdstitlen Synkefri.
Kilde: Wasabi Film.